Marsha Westerhof over Physical Performance Training

09 Aug

Marsha Westerhof is afgestudeerd fysiotherapeute met een passie voor sport. Haar doel is werken met topatleten; zowel als fysio, maar ook als trainer. Naast haar werk als Physical Performance Trainer is ze ook docent bij Start2Move.

Wij zijn benieuwd hoe het met je gaat en hoe ziet jouw dynamische carrière er op dit moment uit?
Geen zomervakantie voor mij momenteel....Ik  zit letterlijk in leuke, overhitte weken. Ik ben al druk bezig met de pre season schema's voor twee volleybal teams, zodat ze fit starten aan het nieuwe seizoen. Daarnaast zitten we met atletiek midden in het wedstrijd seizoen. Momenteel heb ik mijn fysiotafel verplaatst van Groningen naar Berlijn voor het Europees Kampioenschap atletiek.

Je komt veel tegen in jouw beroep, wat maakt het zijn van Physical Performance Trainer zo leuk?
Het werken met verschillende mensen met allerlei verschillende doelstellingen vind ik heel leuk. Samen ernaar streven om doelen te behalen. Dat kan zijn weer lopen zonder pijn, hoger springen met volleybal of met een pijnlijke knie toch aan een EK atletiek meedoen. Ieder mens is anders en verdient een unieke aanpak. Dit puzzelen vind ik heel leuk aan mijn werk!

Je werkt met echte top-atleten, met wie heb je allemaal al samengwerkt?
In mijn eerste maand nadat ik afgestudeerd was in 2001, startte ik met werken voor de Nederlandse bobslee teams. Met dit werk, kwam ik ook op de Olympische Winterspelen in Salt Lake City. Hier zaten we het het olympisch dorp met de schaatsers. Met onder andere Ids Postma, op dat moment een van mijn sport idolen.

Op de tribune zat ik vervolgens naast Johan Olav Koss, dat vond ik toen nog erg spannend. Nu werk ik "gewoon" met verschillende topsporters. Na 6 jaar actief te zijn bij de Atletiekunie, weet je inmiddels dat Dafne Schippers, Anouk Vetter, Eelco Sintnicolaas en Churandy Martina ook heel nomale mensen zijn.

In mijn praktijk Medisupport in Groningen werk ik samen met de volleyballers van VC Sneek en Veracles en de voetballers van FC Groningen.
Daarnaast begeleid ik verschillende inidividuele atleten, shortrackers, bobsleeërs, boksers maar ook “gewone mensen” met verschillende doelen, dit houd mij scherp en mijn werk uitdagend.

Een zeer utidagend beroep dus, voor wie zou de cursus tot Physical Performance Trainer interessant kunnen zijn?
Voor onder andere trainers van sportverenigingen en fitness instructeurs die een onderbouwde trainingsaanpak en wat kleinere behandelmethoden willen leren.

We kijken vanuit een 0 meting, maken aan de hand van verschillende testen en sportanalyses een trainingsschema en voeren dit uit. Ook voor de fysiotherapeut (in opleiding) die meer wil leren op het gebied van trainen gericht op blessurepreventie en prestatieverbetering is het een zeer interessante cursus. 

Physical Performance Trainer is een breed begrip, welke kanten kun je er allemaal mee op?
Je leert mensen begeleiden op gebied van kracht en performancetraining, niet alleen volgens de boekjes, maar volgens de ervaring van ons (ondersteund met evidentie) wat het beste werkt.
Je leert een testbatterij samenstellen en uitvoeren voor sporters, kleine tape en behandeltechnieken en krijg zo meer kennis in het ontbrekende gebied tussen medisch specialist en trainer!

Als clubtrainer, looptrainer, fitnessbegeleider leer je extra op het gebied van preventieve oefeningen/behandeltechnieken en sportanalyse.

Als fysio ga je een stapje verder in de begeleiding, het verbeten van de prestatie en nog doelmatiger werken.

In de Physical Performance Training is deze kennisoverdracht tussen trainers en fysio’s enorm inspirerend!

Zoals je eerder al vertede werk je samen met vele (top) atleten, hoe belangrijk is goede fysieke training voor sporters?
Naar mijn mening heel belangrijk!! Vooral op gebied van blessure preventie en prestatieverbetering. Wij sporen de ontbrekende schakels in de beweging op en zo maken we de sportbeweging efficienter, sneller, stabieler en beter.

Wij willen je heel erg bedanken voor het beantwoorden van onze vragen, wil jij zelf nog iets kwijt?
We starten in september, wees er snel bij, inschrijven kan nog!
 

Door Start2Move | 09-08-2018


Meer lezen over: