Feit of fabel: Heb je extra zout nodig?

23 Jul

Voor het dagelijks functioneren heb je slechts één gram zout nodig. Wanneer je veel sport en daardoor veel zweet, is jouw behoefte aan zout (natrium) iets hoger dan bij mensen die niet sporten. Dat is natuurlijk geen vrijbrief om ongestoord met het zoutvaatje te strooien.

Gemiddelde zout-inname
De dagelijkse inname van de gemiddelde Nederlander ligt tussen de 7,5 en 10 gram! Bovendien krijg je ook al meer zout binnen, omdat je als sporter simpelweg meer eet door een hogere energiebehoefte. Bij kortdurende inspanningen zul je niet snel een tekort aan natrium oplopen dus neem dan bij voorkeur water. Gemiddeld bevat 500 ml sportdrank tussen de 0,7 en 0,8 gram zout. 

Meer over sport en voeding
Voor elke sporter is gezonde voeding onmisbaar. Je eetpatroon kan je prestaties verbeteren, het herstel bevorderen, maar ook gezondheidsklachten tijdens trainingen en wedstrijden voorkomen. Tijdens de 4-daagse cursus Sport en Voeding krijg je de juiste kennis en praktische handvatten om klanten te adviseren op het gebied van voeding en een gezonde levensstijl, afvallen en het verbeteren van sportprestaties.

Meer informatie

Bron: Boek ‘Eet als een atleet – De praktische verdieping voor iedere sporter op elk niveau’

Door Fleur Zwetsloot | 23-07-2019


Meer lezen over: Voeding