Dag 1 - Internationaal Anorexia Project "Brighter Side of Exercise

25 Sep

Van 23 t/m 26 september 2017 vindt in Pula (Kroatië) de 3e bijeenkomst plaats van het International Anorexia Project “Brighter Side of Exercise”. Deze afsluitende bijeenkomst komen meer dan 150 professionals en ervaringsdeskundigen uit 15 landen bijeen om de laatste hand te leggen aan het speciaal ontwikkelde stappenplan voor anorexia in relatie tot de fitnessbranche. 

De projectgroep van Start2Move zal -als afvaardiging vanuit Nederland -tijdens het verblijf regelmatig verslag doen. 


DAG 1
Geschreven door: Frank Nusteen 

Aankomst
Na een trip van 15 uur zijn we eindelijk aangekomen op de plaats van bestemming; het mooie, zonnige Pula in het puntje van de “Kroatische laars”. Nog even snel een bezoekje aan het restaurant en daarna duiken we ons bedje in. We hebben veel te doen de komende dagen.
Wij; Yvette, Nelleke, Loes, Neeke, Jelmer en Frank. Ervaringsdeskundigen, een diëtist en twee fitnessexperts. De komende vier dagen werken we verder aan het project Brighter Side Of Exercise. Tijdens de kick-off in december 2016 en de intermediate in mei 2017 zijn de eerste stappen van dit pittige maar zeer belangrijke project gezet met als doel:
Bewustzijn opwekken over het belang van gezondheidsversterkende fysieke activiteiten bij het behandelen van anorexia en zijn rol in het proces van (re)integratie in de maatschappij.
 
Dag 1
De zonnestralen wurmen zich een weg door de gordijnen van onze hotelkamers. Niet veel later klinkt het welbekende alarmdeuntje van de mobiele telefoon. We gaan beginnen!
Na een heerlijk ontbijt, een lopend buffet waarbij een mengeling van ervaringsdeskundigen en typische all inclusive vakantiegangers elkaar treffen, verzamelen alle 14 organisaties uit 14 verschillende landen zich in de grote zaal om zichzelf even kort voor te stellen aan elkaar.
 
Body Image Problems
De clinics van dag 1 gaan onder andere over body image problems. Wat vinden we tegenwoordig normaal? Open sociale media en je ziet afgetrainde lichamen. In elke advertentie poseert een mooie, jonge, fitte, afgetrainde man of vrouw. Loop een sportschool binnen en je ziet dezelfde strakke mannen en vrouwen groot aan de muur hangen. Overal spiegels waarin je kan zien dat jij nog niet zo’n strak figuur hebt en ben je nog niet overtuigd door de spiegel dan zet die gespierde fitnesstrainer je wel even op de weegschaal om het definitieve oordeel te vellen: je bent te dik!
 
De jeugd van tegenwoordig lijkt op te groeien in een maatschappij waarin je perfect moet zijn. Maar niemand is perfect dus dat zorgt altijd voor teleurstellingen en teleurstellingen tijdens de puberteit komen dubbel zo hard aan. Het is geen toeval dat het merendeel van de mensen met een eetstoornis in de leeftijd van 14 tot 20 jaar zit. De komende uren discussiëren en vergaderen we verder over dit lastige maar oh zo herkenbare onderwerp met aan het eind van de dag nog wat fysieke activiteiten op het programma.
 
Aan het eind van de week is het de bedoeling dat we met een berg aan informatie en kennis terugkomen in Nederland om zo een stap in de goede richting te kunnen maken omtrent dit zeer actuele probleem.
 
Wordt vervolgd… 

Door Niels | 25-09-2017


Meer lezen over: