Aan de slag als Personal Trainer?

27 Aug

Biedt de fitnessbranche nog voldoende arbeidsperspectief?
Wie fitnessinstructeur of Personal Trainer wil worden kan tegenwoordig kiezen uit een veelvoud aan beroepsopleidingen op MBO en HBO niveau en fit!vak erkende opleidingsinstituten waar mensen klaargestoomd worden voor een carrière in de fitnessbranche. Volgens Jelmer Siemons van Start2Move is de vraag op dit moment groter dan het aanbod. “Er zijn een aantal grote partijen in de markt die moeite hebben om een goede Personal Trainer of instructeur te vinden. In landen als Engeland, Amerika en Australië is Personal Training booming.”  

Uit cijfers blijkt dat fitnesscentra voor meer dan 6.000 fte’s aan werkgelegenheid bieden, waarvan 4.700 fte’s sportgerelateerd. Daarmee is de fitnessbranche na het onderwijs en de overheid qua omvang met 11 procent van het totaal de derde ‘werkgever’ op de arbeidsmarkt voor sport en bewegen. “Toch is de vraag naar reguliere fitnesstrainers in de afgelopen jaren wat afgenomen”, constateert Jelmer. “Dit komt met name door de toename van het aantal low budget centra waar de begeleiding op een laag pitje staat. Aan de andere kant zie je binnen de luxe en high end fitness- en wellnesscentra dat de begeleiding toeneemt en als USP wordt gezien.” Jelmer verwacht wel dat binnen de fitnessbranche het aantal vaste medewerkers zal dalen. “Steeds vaker zullen specialisten worden ingehuurd. ZZP-ers die op een flexibele arbeidsmarkt lessen en doelgroepactiviteiten komen geven, op een moment dat er functioneel behoefte aan is. Vanuit de markt gaan er steeds meer personal trainers komen die dit voor eigen risico gaan invullen”, aldus Jelmer

Opleidingen

Of bovengenoemde ontwikkelingen van invloed zijn op de opleidingsstructuur, weet Jelmer niet. “Op dit moment heb je met een CIOS of ALO opleiding of Fit!vak trainer A en B de hoogste erkende diploma's in Nederland die borg staan voor een minimaal kwaliteitsniveau. Daarnaast zul je continu moeten bijscholen om te kunnen anticiperen op de ontwikkelingen in de fitnessbranche. Met Fitnesstrainer A heb je een goede basis om verder te bouwen door bijvoorbeeld de opleiding Fitnesstrainer B te gaan volgen of je juist gaat specialiseren als Personal Trainer, voedingsdeskundige, Bootcamptrainer enz.

Het belangrijkste vindt Jelmer dat je sportief en gedreven bent, passie hebt, sociaal vaardig en enthousiast bent en het leuk vindt om mensen in beweging te krijgen. Hij is van mening dat een goede opleiding de basis vormt voor je sportcarrière en tevens je marktwaarde bepaald. Klanten zijn tegenwoordig zeer kritisch en hebben gelijk door als je over te weinig kennis en vaardigheden beschikt. Als je er niet voor 100% achterstaat, moet je er niet aan beginnen. Soms hebben we weleens cursisten die ooit gestopt zijn met de CIOS, ALO en het vak weer willen oppakken.

Het zijn in de ogen van jongeren niet de snelle instructeur, maar wel mensen die door hun leeftijd goed bij bepaalde doelgroepen passen zoals ouderen. Je moet in feite een doelgroep kiezen die bij jouw karakter past.”

Personal Training

Vanwege de toenemende populariteit en vraag naar personal trainers zijn er steeds meer mensen die personal training gaan geven. De klant kan dus kiezen uit steeds meer personal trainers. Het wordt hierdoor belangrijker om je als personal trainer kwalitatief te onderscheiden. Jelmer vindt het wel jammer dat Personeel Training een container begrip is geworden.

Iedereen kan zich Personal Trainer noemen. “Nu de consument echter kritischer is geworden, dienen Personal Trainers zich goed te profileren en kunnen aantonen waarom ze juist bij jou de Personal Training moeten volgen. Vaak zijn consumenten best bereid om te betalen voor een training, maar dan moeten ze wel de zekerheid hebben dat de training resultaat oplevert. Als Personal Trainer is het dan ook uitermate belangrijk om goede vakinhoudelijke kennis en vaardigheden te hebben om een klant op een uitdagende en effectieve wijze te begeleiden.

Helaas blijkt in de praktijk dat circa 80% van alle Personal Training bedrijven na het 1e jaar failliet is of onvoldoende omzet genereert om volledig van te kunnen leven. De reden is meestal niet een gebrek aan inhoudelijke kennis of vaardigheden, maar een gebrek aan zakelijke kennis. Voor veel Personal Trainers niet het leukste onderdeel van het vak, maar zeker zo belangrijk! Los van het zakelijke, bieden we in onze cursus PT Business een breed scala aan kennis en vaardigheden. Daarbij wordt ook met nadruk het accent gelegd op gedragsverandering. Over bewegen hoeven we ze vaak niks meer te vertellen.

De vraag is meer van waar komt dat eetgedrag vandaan en waarom bewegen we zo weinig en hoe pak je dat aan. Het is dan in feite ook geen overbodige luxe om een cursus Coaching naar Gedragsverandering te volgen. In deze cursus leer je hoe je ervoor zorgt dat jouw klant blijft komen, gemotiveerd blijft en duurzame resultaten gaat boeken? Hierbij wordt dieper ingaan op wat gedrag precies is en hoe het verklaard kan worden. Daarnaast wordt besproken hoe we gedrag op een positieve manier kunnen beïnvloeden.

Overgewicht

Een steeds belangrijke doelgroep voor Personal Trainers en fitnessinstructeurs zijn mensen met overgewicht. Een groot aantal heeft zodanig overgewicht, dat het een enorme invloed heeft op het dagelijkse functioneren en de gezondheid.

Als trainer kun je een cruciale rol spelen in het ontwikkelen van een gezonde levensstijl. Een streng dieet of zwaar trainingsprogramma is hiervoor echter absoluut niet de oplossing. Hoewel het tv programma Obese anders doet vermoeden. Hier worden mensen met overgewicht 1 jaar lang intensief onder handen genomen. Zelf geven we op dit gebied de cursus Obesitas, eetverslaving en gedragsverandering die gegeven wordt door Personal Trainer Kelby Jongen die ook meewerkt aan het programma Obese. Punt is natuurlijk dat na 1 jaar als de camera's weg zijn, voorkomen moet worden dat iemand weer in zijn oude eetpatroon terugvalt. Toch denkt Jelmer dat een dergelijk programma en positief effect heeft. Het programma laat zien dat je met de juiste voeding en meer bewegen, resultaat kunt behalen.”

Perspectief

Hoewel de markt momenteel stabiel is, ziet Jelmer nog voldoende mogelijkheden in de markt. Hij noemt als voorbeelden topsport en voetbal waar de behoefte aan persoonlijke begeleiding hoog is om fysiek nog beter te kunnen presteren. Je zou bijvoorbeeld conditietrainer kunnen worden of voetbalcoach. Daarnaast biedt de fitnessbranche voldoende perspectief mits je de juiste keuze maakt. Vroeger werd de branche overheerst door het middensegment. Waar abonnementen werden aangeboden inclusief begeleiding. In de praktijk kwam van die begeleiding vaak weinig van terecht omdat ze zich op teveel doelgroepen wilden richtten.

Nu de concurrentie in de markt is toegenomen,  wordt de keuze van welke richting je gaat kiezen steeds belangrijker. Dit om je te onderscheiden van de low budget centra. Er zijn nog genoeg doelgroepen zoals ouderen, zwangere vrouwen, kinderen met overgewicht, Personal Trainer, paramedisch fitness als verlengstuk van de fysiotherapeut, hardlopers enz. Met de juiste papieren en instelling liggen er nog genoeg kansen in de markt”, merkt Jelmer tot slot op.

Door Elian Goettsch | 27-08-2015


Meer lezen over: Training, Nieuws, Opleiding