Fitnesstrainer Oncologie

Bij Start2Move leiden we je niet alleen op voor een diploma maar voor een carrière met opleidingsadviseurs, deskundige docenten, uitgebreide digitale leermiddelen, een vacaturebank en meer!

 • Na het behalen van de eindtoets kun je jezelf tevens registreren als sportbegeleider bij Stichting Tegenkracht
 • Na succesvolle afronding van deze cursus kom je in aanmerking voor 10 EREPS specialisatiepunten


Aantal lesdagen

4 lesdagen

Locaties

Bekijk locaties

Cursusprijs

€ 799

Vooropleiding

Vereist

Cursustegoed

€ 40

Telefoon

088 850 7648

Fitnesstrainer Oncologie


In samenwerking met trainenmetkanker.nl biedt Start2Move de cursus Fitnesstrainer Oncologie aan. 

Trainenmetkanker richt zich op het faciliteren van begeleiding aan mensen die de diagnose kanker hebben gekregen en verzorgt de opleiding Fitnesstrainer Oncologie. Hiermee strijden we voor een wereld met minder kanker en een betere kwaliteit van leven voor de kankersurvivors. 

De doelgroep kankersurvivors is nog steeds een groeiende doelgroep. Door alle recente ontwikkelingen leidt de behandeling van kanker steeds vaker tot genezing. Dit, in combinatie met het verschuiven van de pensioenleeftijd, leidt er ook toe dat kankersurvivors na behandeling van deze ziekte mogelijk weer actief deelnemen aan de arbeidsmarkt. Begeleid sporten kan hulp bieden bij de vermindering van bijwerkingen die bij de behandeling van kanker kunnen ontstaan. Denk hierbij met name aan het verminderen van vermoeidheidsklachten. 

De opleiding is ontwikkeld door Michel Meijers. Michel heeft diverse opleidingen gevolgd in zowel Nederland als Amerika en is sinds 2009 actief in de fitnessbranche. Michel Meijers is in Nederland op dit moment de eerste en enige instructeur met een officieel erkend diploma behaald bij het American College of Sportsmedicine (ACSM ACS Certified Cancer Exercise Trainer). Trainenmetkanker.nl werkt voor het OncoFITness project samen met Utrecht Medisch Centrum (UMC) en heeft als doel het aantal fitnesstrainers Oncologie met een erkende opleiding te vergroten.
 

DE VIJF GROOTSTE VOORDELEN VAN DE START2MOVE CURSUS FITNESSTRAINER ONCOLOGIE:

 • Uitstekende specialisatiecursus voor fitnessprofessionals die meer willen betekenen voor diegenen die de diagnose kanker hebben gekregen (10 EREPS specialisatiepunten)

 • Een unieke evidence based cursus die continu up-to-date wordt gehouden door trainenmetkanker.nl in samenwerking met Utrecht Medisch Centrum (UMC)

 • Na succesvolle afronding van de cursus kun je jezelf registreren als erkend sportbegeleider bij Stichting Tegenkracht

 • Na afronding van de cursus beschik je over een onderscheidend vermogen binnen de fitnessbranche

 • Exclusief toegang tot de online leeromgeving e-Start, inclusief gratis toegang tot webinars en de Start2Move vacaturebank
   

Inschrijven

Inhoud van de cursus Fitnesstrainer Oncologie

De inhoud van de cursus is tot stand gekomen door middel van een samenwerking met diverse organisaties. Alle informatie uit de cursus is hierdoor wetenschappelijk onderbouwd. Deze cursus is tevens genomineerd voor de PREHAB initiatiefprijs 2018! Daarnaast is de cursus onderdeel van het EREPS approved training program. 

Met de kennis van vandaag is de prognose dat 1 op de 3 mensen ooit kanker zal krijgen. Gelukkig ontstaat er dankzij onderzoek steeds meer kennis over de diverse vormen van deze ziekte, de prevalentie, de risicofactoren, de behandeling en het verloop. Kennis op de werkvloer van deze factoren is van essentieel belang. Met name voor professionals die in aanraking komen met mensen die gediagnosticeerd zijn met welke vorm van kanker dan ook en besluiten om te bewegen. 

De cursus Fitnesstrainer Oncologie geeft de professional: 

 • Kennis over de ziekte kanker

 • Kennis over de diverse behandelmethoden en bijwerkingen

 • Kennis in relatie tot voeding en bewegen

 • Kennis met betrekking tot het in kaart brengen van de belastbaarheid

 • Toepasbare handvatten en richtlijnen bij de sportbegeleiding van deze doelgroep

Opleidingsgegevens Fitnesstrainer Oncologie

Vooropleiding

Om tot de cursus Fitnesstrainer Oncologie te worden toegelaten dien je tenminste te beschikken over een diploma Fitnesstrainer en bij voorkeur het niveau van Personal Trainer, beide met enkele jaren werkervaring in de branche. Onderstaand vind je een overzicht van opleidingen die, bij positieve afronding, worden geaccepteerd als toelating. 

 • Fitnesstrainer A (of hoger), bij voorkeur geregistreerd in EREPS

 • NLActief Fitnesstrainer A, bij voorkeur geregistreerd in Fitned

 • NASM Personal Trainer, bij voorkeur geregistreerd in EREPS

 • MBO 4 Sport en Bewegen met uitstroomprofiel fitness, bij voorkeur geregistreerd in Fitned

 • CIOS, met uitstroomprofiel fitness, bij voorkeur geregistreerd in Fitned

Bij inschrijving wordt gevraagd om aan te geven of je over dit niveau beschikt. Opleidingen die niet gericht zijn op het werkveld van fitnesstrainer of Personal Trainer voldoen niet aan de vooropleidingseis. 

Fitned of Ereps

Zowel Fitned (Nederlands) als EREPS (Europees) zijn registratiesystemen waar een fitnessintructeur zichzelf kan registreren om zijn/haar opleidingsniveau aan te kunnen tonen. Beide systemen classificeren (elk volgens hun eigen richtlijnen) het werk van een fitnesstrainer op niveau 3. Vanaf 1 juli 2019 is registratie in deze systemen, of het voldoen aan door bovengenoemde instanties erkende opleidingen op ten minste niveau 3, een vereiste om deel te kunnen nemen aan de cursus Fitnesstrainer Oncologie. 

De cursus Fitnesstrainer Oncologie is een door EREPS Approved Training Program en kan door trainers met een EREPS EQ4 niveau gebruikt worden als her- of bijscholing. 

Lestijden en zelfstudie

Bekijk de opleidingsdata voor de juiste tijden. 

Lestijden kunnen variëren per locatie en per lesdag en zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De studiebelasting komt uit op circa 30 uur en bestaat onder andere uit lesuren en zelfstudie-uren. Het werkelijk aantal uur dat je besteedt aan deze cursus is uiteraard afhankelijk van de aanwezige voorkennis en het aanvangsniveau. 

Lesmateriaal

Tijdens de cursus ontvang je een reader. Verder ontvang je aanvullend studiemateriaal in de online leeromgeving en via de website trainenmetkanker.nl. 

Examen en diplomering

De cursus bestaat uit 3 lesdagen inclusief een afsluitend theorie-examen op dag 4. Je ontvangt het certificaat Fitnesstrainer Oncologie bij 100% deelname en bij het behalen van een voldoende voor de eindtoets. Daarnaast ontvang je het logo Fitnesstrainer Oncologie dat je kunt gebruiken op jouw website en visitekaartjes. 

Na het behalen van de eindtoets kun je jezelf tevens registreren als sportbegeleider bij Stichting Tegenkracht. Je dient daarna zelf zorg te dragen voor het bijhouden van actuele kennis en bijscholing. 

EREPS heeft de cursus Fitnesstrainer Oncologie opgenomen in het EREPS Approved Training Program. Je ontvangt na een succesvolle afronding van deze cursus 10 EREPS specialisatiepunten. 
    

Wat doen wij? 

Vanuit trainenmetkanker.nl nemen wij deel aan diverse voorlichtingen en congressen om het initiatief trainenmetkanker.nl beter op de kaart te zetten. Tijdens deze momenten hebben wij direct contact met (chirurgisch) oncologen, fysiotherapeuten, specialisten en andere doorverwijzers. Tijdens deze momenten promoten wij ook onze werkzaamheden en de trainers die bij ons de cursus hebben gevolgd. 

Wat doe jij? 

Als trainer dien je er zelf zorg voor te dragen dat je professionaliteit uitstraalt. Als Fitnesstrainer Oncologie straal je onder andere professionaliteit uit wanneer je actief deel blijft nemen aan her- en bijscholing en daarmee je kennis op het hoogste niveau houdt. Hiermee laat je zien dat je op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen en behandelmethoden die de genezing of begeleiding van kankerpatiënten met zich mee brengt. Je respecteert hierbij de patiënt en maakt gebruik van de kennis van medisch specialisten. 

Her- en bijscholing

Jaarlijks worden door trainenmetkanker.nl diverse bijscholingsdagen aangeboden. Ook mag je zelf een opleiding aandragen die je als extra scholing zou willen volgen. Een vooraf goedgekeurde opleiding wordt tevens vermeld op de website trainenmetkanker.nl. Om geregistreerd te blijven staan op deze website dien je jaarlijks een vooraf goedgekeurde bijscholing te volgen. 

Data en locaties

De cursus Fitnesstrainer Oncologie wordt standaard gegeven op de opleidingslocaties van trainenmetkanker.nl in Beneden-Leeuwen (gelegen tussen Tiel en Nijmegen) en in het UMC te Utrecht. 


Swipe naar links binnen de tabel of kantel je scherm om deze volledig te bekijken.

Startdatum Plaats Inschrijven
Vr 27 sep. '19
Variant: Dag
Toon dagen
Utrecht
Direct inschrijven
Lesdag 1 Vr 27 september 2019 10:00 - 16:30
Lesdag 2 Vr 4 oktober 2019 10:00 - 16:30
Lesdag 3 Vr 11 oktober 2019 10:00 - 16:30
Lesdag 4 Vr 18 oktober 2019 10:00 - 16:30
Do 24 okt. '19
Variant: Dag
Toon dagen
Tiel
Direct inschrijven
Lesdag 1 Do 24 oktober 2019 10:00 - 16:30
Lesdag 2 Do 31 oktober 2019 10:00 - 16:30
Lesdag 3 Do 7 november 2019 10:00 - 16:30
Lesdag 4 Do 14 november 2019 10:00 - 16:30
Theorie-examen Do 14 november 2019 10:00 - 16:30
Wo 20 nov. '19
Variant: Dag
Toon dagen
Utrecht
Direct inschrijven
Lesdag 1 Wo 20 november 2019 10:00 - 16:30
Lesdag 2 Wo 27 november 2019 10:00 - 16:30
Lesdag 3 Wo 4 december 2019 10:00 - 16:30
Lesdag 4 Wo 11 december 2019 10:00 - 16:30

Kosten

Onderstaande prijzen zijn inclusief alle lesmaterialen en theorie-examen (herexamen bedraagt € 50). Start2Move is door het CRKBO vrijgesteld van btw. 
*De korting voor betaling ineens geldt alleen bij het direct voldoen van de factuur via IDEAL.

Cursustegoed

Bij Start2Move spaar je op een leuke manier cursustegoed bij elkaar. Je bent namelijk nooit uitgeleerd. Hoe meer je bij ons studeert, hoe meer cursustegoed je opbouwt. Je ontvangt voor de cursus Fitnesstrainer Oncologie € 40 cursustegoed. 

Na afronding van de cursus of opleiding schrijven we automatisch het cursustegoed bij in je online leeromgeving e-Start. Hier kun je het cursustegoed inwisselen voor korting op een groot aantal van onze cursussen en opleidingen. 

Inschrijven

Ben je enthousiast over de cursus Fitnesstrainer Oncologie? Schrijf je eenvoudig in via onderstaande button en ga direct van start!Inschrijven