Je bent hier > Home > NL Actief

NL Actief

NL Actief erkende opleidingenWaarom is de naam Fit!vak veranderd in NL Actief?

​In de loop van 2017 is de naam Fit!vak veranderd in NL Actief. Hiermee bestaat er nu één sterk kwaliteitskeurmerk dat de kwaliteitsbeleving van de professionele sport- en beweegbranche in Nederland duidelijk in kaart brengt. Met een NL Actief erkenning kunnen sport- en beweegbedrijven zich beter positioneren en onderscheiden van andere sportcentra door hun speciale faciliteiten, activiteiten en gediplomeerde medewerkers.

Behaal je NL Actief diploma bij Start2Move: het grootste erkende opleidingscentrum van Nederland. Je kunt bij ons terecht voor een erkend NL Actief diploma op meer dan 20 opleidingslocaties. NL Actief is de overkoepelende brancheorganisatie voor sport- en beweegcentra. De organisatie waarborgt de kwaliteit van de examinering en zorgt ervoor dat jij een voorkeurspositie hebt op de arbeidsmarkt.

 

Het branchediploma NL Actief halen

Er komt steeds meer vraag naar professionele begeleiding in de fitnessbranche. Een goede fitnesstrainer beschikt over een erkend NL Actief diploma. Hij of zij kan mensen helpen en begeleiden bij het verbeteren van hun leefstijl en gezondheid. Doktoren en fysiotherapeuten verwijzen mensen door naar gediplomeerde begeleiders. Jij kunt met jouw NL Actief diploma aantonen dat jij die professional bent. Het NL Actief diploma is dus jouw bewijs van bekwaamheid als fitnessprofessional.

Voor meer informatie over de opleidingen bekijk je het NL ACTIEF Ezine!

Voordelen van het branchediploma

 • NL Actief is nationaal en internationaal erkend (niveau 3 en 4)
 • Meest gevraagde branchediploma binnen sport- en bewegingscentra
 • Kwaliteitsgarantie door toezicht op toetsing door overheidsinstanties VWS en SBB
 • Gratis registratie in het Fitnessregister Fitned en het Europese Fitnessregister Ereps

Erkend NL Actief diploma halen bij Start2Move

Alle toetsen en examens worden onafhankelijk beoordeeld door docenten van brancheorganisatie NL Actief. Hierdoor kunnen we garanderen dat jouw diploma écht iets waard is. Start2Move levert zelf ook examinators voor NL Actief. Wij zijn dus altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de branche. NL Actief biedt zelf geen opleidingen aan, maar is verantwoordelijk voor de toetsingscriteria en de competentieprofielen.

Start2Move biedt je de volgende voordelen:
 • Hoogste slagingspercentages
 • Digitale leermiddelen en gratis webinars
 • Gratis inhalen van gemiste lesdagen
 • Studeren op eigen tempo
 • Gratis herkansing theorie-examen en/of portfolio
 • 5 dagen per week een gratis helpdesk
 • En meer…

NL Actief Fitnesstrainer A

De NL Actief opleiding Fitnesstrainer A is de basisopleiding voor fitnessliefhebbers die direct met een Europees erkend diploma aan de slag willen in de fitnessbranche. Voor deze opleiding is geen vooropleiding vereist en je kunt direct aan de slag. 

Deze opleiding is de basis voor de specialisatie tot o.a. Personal Trainer, Bootcamp Trainer of Conditietrainer (top)sport. 

NL Actief Fitnesstrainer A Spoedcursus

De opleiding Fitnesstrainer A wordt ook aangeboden als spoedcursus. Cursisten die de spoedcursus volgen krijgen de mogelijkheid om 6 van de 11 lesdagen te volgen. De Fitnesstrainer A spoedcursisten krijgen direct toegang tot de online leeromgeving, diverse video’s, online oefentool en de cursusmaterialen. Bovendien krijg je het boek Fitnesstrainer A binnen enkele dagen per post toegestuurd.

Je kunt dan direct aan de slag met de voorbereidingen en bekijken welke lesdagen je wel/niet aanwezig zult zijn. Het is raadzaam om in ieder geval aanwezig te zijn op lesdag 1 en de lesdag waarop het theorie-examen plaatsvindt. De 1e lesdag zal de docent met jou een planning maken en van advies voorzien voor het verdere traject.

Toelatingseisen NL Actief Fitnesstrainer A Spoedcursus
De NL Actief Fitnesstrainer A Spoedcursus is bedoeld voor cursisten die in het bezit zijn van een niet door NL Actief erkend fitnessdiploma, enkele jaren relevante werkervaring hebben of bezig zijn met een relevante studie zoals bv. Sportmassage, Fysiotherapie, ALO of CIOS*.

*Om deel te kunnen nemen aan de NL Actief Fitnesstrainer A Spoedcursus dient de cursist altijd telefonisch contact op te nemen. 

NL Actief Fitnesstrainer B

De compleet vernieuwde opleiding NL Actief Fitnesstrainer B is de vervolgopleiding van de opleiding NL Actief Fitnesstrainer A. Deze hoogste Europees erkende opleiding NL Actief Fitnesstrainer B is een must voor elke ambitieuze fitnessinstructeur die wil doorgroeien tot erkend Personal Trainer! Je bent in staat om specifieke groepen te begeleiden zoals ervaren sporters, mensen met overgewicht of sporters met (lichte) klachten.

Tijdens deze opleiding leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om aan de slag te gaan als (zelfstandig) Personal Trainer. 
Bekijk onze pagina over de opleiding Fitnesstrainer B voor meer informatie. 

Toelatingseisen NL Actief opleiding Fitnesstrainer B

Instroom voor deze opleiding is alleen mogelijk voor cursisten die geslaagd zijn voor de opleiding:
 • NL Actief diploma Fitnesstrainer A (of alle lesdagen hebben gevolgd)
 • ROC Sport en Bewegen niveau 3 vanaf 01-01-2012 met NL Actief diploma
 • ROC Sport en Bewegen niveau 3 voor 01-01-2012 met specialisatie Fitness
 • CIOS niveau 3 vanaf 01-01-2012 met NL Actief diploma
 • CIOS niveau 3 voor 01-01-2012 met specialisatie Fitness
 • ALO met minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring in de fitnessbranche
 • Fysiotherapie met minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring in de fitnessbranche

Indien er geen diploma is behaald, maar wel sprake is van 3 jaar relevante werkervaring, kan een verzoek om vrijstelling worden aangevraagd bij NL Actief. Je kunt je CV en behaalde diploma's mailen naar info@nlactief.nl en een verzoek om vrijstelling indienen. Bij akkoord word je uitgenodigd door NL Actief om het theorie-examen Fitnesstrainer A te komen maken. Bij een voldoende krijg je het NL Actief Fitnesstrainer A diploma uitgereikt.

In het geval al wel de gehele NL Actief opleiding Fitnesstrainer A gevolgd is, maar er nog geen examen is afgelegd, is het in overleg mogelijk al wel te starten met de opleiding NL Actief opleiding Fitnesstrainer B.

NL Actief Preventiecentrum worden

Een fitnesscentrum dat is aangesloten bij NL Actief mag zich profileren als NL Actief Preventiecentrum. Aangesloten fitnesscentra bieden extra dienstverlening aan de mensen die ze begeleiden. Ze mogen bijvoorbeeld mensen begeleiden met specifieke aandoeningen, zoals overgewicht en diabetes. De bewegingsdeskundigen zijn opgeleid tot het hoogste kennisniveau en werken met programma's en protocollen die bewezen effectief zijn*.

*Het aanvraagformulier NL Actief Preventiecentrum en meer informatie over o.a. het beroepscompetentieprofiel en de beweegrichtlijnen zijn te vinden op de website van NL Actief.

Meer informatie over Start2Move en NL Actief

De NL Actief opleidingen zijn door heel Nederland te volgen bij meer dan 20 Start2Move opleidingslocaties. Vind hier een opleidingslocatie bij jou in de buurt. Kunnen we je verder nog ergens mee helpen? Neem dan contact op met een van onze medewerkers via 088 850 7648 of stuur ons een bericht.