Wat is de betekenis van leefstijl?

14 Mar

Leefstijl betekent letterlijk de manier van leven. Ieder leeft zijn/haar leven, daar schuilt geen goed of geen kwaad in of toch wel? Als je ‘de manier van leven’ vertaalt naar ‘de gezonde manier van leven’ dan krijgt het een geheel andere lading en dat is ook vaak waar men aan denkt als je het hebt over leefstijl.

Wat is gezond? 
Gezond leven is ruim te interpreteren. Wat is gezond? Als je dit aan iemand vraagt, dan gaat het vaak direct over eten. ‘Je moet gezond eten’ is hierbij een veelgemaakte opmerking, ervan uitgaande dat je in grote lijnen weet wat gezond eten is. Maar weet je dan ook wat gezond leven is?

Ontmoet Bart
Ik stel je voor aan Bart. Bart is iemand die ‘gezond’ eet, niet rookt en 2 keer per week sport. Is Bart gezond volgens jou? Stel dat Bart een kantoorbaan heeft en gemiddeld 8 uur per dag zit. Wat is volgens jou dan de status van zijn gezondheid? Bart heeft alleen geen kantoorbaan. Hij is namelijk boer en beweegt behoorlijk wat gedurende dag. Bart voelt zich dan ook prima. Hij heeft een leuk gezin, is de hele dag buiten bij de dieren, eet gezond en sport een paar keer per week. Bart voelt zich goed. Oké, door een verkeerde investering heeft hij wat geldzorgen. Dat houdt Bart in de nacht wel eens wakker. De laatste tijd gebeurt het wat vaker, omdat de geldzorgen hem best wat stress opleveren. Afgelopen week kwam hij een aantal nachten niet verder dan 4 uur slaap. Toch blijft Bart overdag vrolijk en geniet hij van het leven. Fysiek lijkt hij geen klachten te ondervinden van de mindere slaapuurtjes de afgelopen nachten. Maar wat vind jij? Is Bart gezond?

Het verhaal van Bart is uit het leven gegrepen. Je leven kan soms op zijn kop komen te staan door onverwachte gebeurtenissen, maar ook een minder drastische verandering kan zorgen dat je toch wat aanpassingen moet maken in je manier van leven. Of je dat nu wilt of niet. Dit is voor de gemiddelde mens best moeilijk, wij houden nu eenmaal niet van veranderingen. Tegelijkertijd is dit het leven, er gebeurt altijd wel wat. Je hebt wat dat betreft geen recht om alles te behouden zoals het was. Het zou dan ook beter zijn om te leven met de wetenschap dat er in principe niets vaststaat in het leven. Daarom zou het mooi zijn als je hierin flexibel bent en dat je jezelf succesvol kan aanpassen aan de verandering in je leven. Of het nu gaat om slechte gezondheid, verliezen van een baan of je weekend verliep minder leuk, het zijn onvoorziene en ongewenste veranderingen en die vragen bepaalde flexibiliteit van jou en vooral minder stress.

Maar leefstijl (de manier van leven) is meer dan het verminderen van stress of het verbeteren van de kwaliteit van slaap. De manier van leven heeft te maken met je fysieke gesteldheid, maar zeker ook met je psyche (mentaal). Beweeg ik voldoende of goed? Hoe ga ik om met verleidingen of verslaving (roken, Netflixen, etc)? Wat stop ik in mijn mond gedurende de dag? Is dit gezond, voldoende, te weinig of eet ik juist teveel? De manier van leven heeft dus te maken met het gedrag wat je vertoond. Doe je de dingen die je doet bewust of onbewust? Gedrag is de manier waarop of waarom iemand iets doet. Dit gedrag is voor een mens niet zomaar aan te passen, de verleidingen zijn te groot. Dit gedrag kan vaak alleen aangepast worden als je gecoacht wordt op gedragsverandering en daar ligt de sleutel! Diëten heeft geen zin als je na het dieet weer terugvalt in je gewoontes (gedrag). Het bewust worden van wat je eet en wat de gevolgen zijn, dit onderkennen en accepteren om hier vervolgens naar te leven, dat is gedragsverandering. Door deze gedragsverandering word je gezonder, niet door het volgen van een dieet.

*Bijna ieder mens kent aan vitaliteit en gezondheid een hoge waarde toe in relatie tot een gelukkig bestaan. Niet altijd hebben we onze gezondheid in eigen hand. Toch kunnen we zelf, vooral aan de preventieve kant, veel doen om de kwaliteit van ons leven te verhogen en te verbeteren. De levensverwachting in Nederland neemt nog steeds toe. Het aantal jaren dat we gezond blijven neemt echter af. Ongezonde voeding, weinig beweging en stress hebben grote gevolgen voor de vitaliteit, productiviteit en kwaliteit van ons leven.
*Bron: de leefstijlpoli

Deze blog wordt door Start2Move gepubliceerd. Hoogstwaarschijnlijk ben je daarom zelf redelijk bewust van gezondheid en wat een gezonde levensstijl inhoudt. Hoe mooi zou het zijn als jij vanuit jezelf of vanuit je professie mensen (nog beter) kunt helpen met het omgooien van hun levensstijl, zodat zij bewust gezonder en daarmee waarschijnlijk gelukkiger door het leven kunnen gaan.

Start2Move biedt 3 verschillende trajecten aan om gecertificeerd leefstijlcoach te kunnen worden. Afhankelijk van je ambities en doelstellingen kies je een van de leefstijlcoachpakketten. Ieder leefstijlcoach traject bestaat uit verschillende modules (opleidingen/ cursussen) op het gebied van bewegen, trainen, voeding, coachen en gedragsverandering, stress- en slaapmanagement en zelfs ondernemen (hoe word ik zelfstandig leefstijlcoach?). Mocht je al één of meerdere modules bij Start2Move of bij een andere opleider hebben gevolgd, dan kun je waarschijnlijk vrijstelling krijgen voor deze module(s).

Kijk voor meer informatie op https://www.start2move.nl/leefstijlcoach-pakketten

Door Leon Zielhuis | 14-03-2019


Meer lezen over: