Hoe belangrijk is videoanalyse bij voetbal?

12 Apr

Tijdens een nabespreking van een wedstrijd en/of training kunnen er discussies ontstaan tussen spelers maar ook tussen spelers en de trainer. Een wedstrijd wordt vaak door iedereen anders beleefd. Videoanalyse kan hierbij helpen om een positieve ontwikkeling te stimuleren binnen het team.

Wat is videoanalyse?
Met statistieken kun je veel leren en hierop voortborduren in trainingen en wedstrijden. Door middel van beeld kun je blijven focussen op de feiten door bepaalde momenten terug te kijken om zo tot een conclusie te komen. Wat is er gebeurd, hoe kan dit anders en hoe brengen we dit in de praktijk? Niets geeft meer inzicht in het spel dan het zien van videobeelden van wedstrijden of trainingen.

Wat is het doel?
Het doel van videoanalyse is het ondersteunen van effectieve ontwikkeling. Je kunt veel kennis opdoen door het terugkijken van een hele wedstrijd, training of een specifiek moment. Deze kennis kun je vervolgens gebruiken om specifieke doelen of zwakheden te versterken zodat je de volgende keer een technisch of tactisch betere beslissing kan nemen.

Bij winst van een wedstrijd is het leuk om met het team bepaalde momenten te herleven en hiermee een positieve sfeer op te bouwen en vertrouwen te creëren. Bij verlies analyseer en bespreek je fouten en mogelijke zwakheden. Tijdens trainingen kun je hier extra aandacht op leggen en vooruitgang met het team boeken.

Waarom is de cursus Video Analist Voetbal interessant?
Tijdens de avondcursus Video Analist Voetbal gaan we hiermee aan de slag. We maken actief gebruik van het analyseprogramma Nacsport*. Tijdens de cursus komen verschillende onderwerpen aan bod waaronder:

  • Het maken van een presentatie van de clipjes die je wilt nabespreken. Dat kan op team niveau, linie niveau en individueel niveau
  • Het bewerken van clipjes met behulp van tekeningen en tekst
  • Het vergelijken van twee of meerdere clipjes (bijvoorbeeld vier corners aanvallend genomen, vanaf de rechterkant)
  • Het maken van een filmpje (mp4) van je presentatie, zodat je deze ook naar spelers toe kunt sturen
*Je kunt 6 maanden gratis gebruik maken van het analyseprogramma NacSport.

Meer informatie
Ben je enthousiast over de cursus Video Analist Voetbal? Deze cursus bestaat uit vier avonden en start op woensdag 8 mei en woensdag 16 oktober in Zwolle. 

Meer informatie

 

Door Fleur Zwetsloot | 12-04-2019


Meer lezen over: