Haal meer uit je eigen prestaties en die van je team

10 May

Woorden als ‘prestatiepsychologie’, ‘(sport)psychologie’ en ‘mentale coaching’ zijn voor sommige mensen nog steeds een onbekend begrip. Zonde, want de jonge wetenschappelijke tak van sportpsychologie is er één die allerlei interessante inzichten oplevert. Bovendien brengt de prestatiepsychologie veel praktische toepassingen met zich mee voor de sport maar ook voor andere domeinen waar presteren onder druk centraal staat zoals bij de luchtverkeersleiding, het leger, de muziek en politie.

Prestatiemaatschappij
Tegenwoordig leven we in een maatschappij waarbij presteren en het behalen van resultaten centraal staat. Hierbij wordt veel van ons als mensen gevergd in de vorm van continu ‘aan staan’. We moeten ons goed kunnen concentreren, onze aandacht verdelen, focus kunnen behouden en omgaan met de druk die bij de prestatiemaatschappij hoort. Om die reden zijn mensen steeds vaker geïnteresseerd in vaardigheden die tijdens mentale training aangeleerd worden.

Mentale training gaat niet alleen om omgang met spanning
Ivo Spanjersberg, één van de vijf specialisten die een workshop komt verzorgen tijdens de opleiding Prestatiespychologie, werkt al jaren als psycholoog in verschillende vakgebieden. Zo geeft hij mentale training, begeleiding en coaching aan sporters, trainers en coaches, maar ook bij brandweer en politie. Hij begeleid ouders van jonge sporters bij jeugd CTO, levert zijn bijdrage bij Team NL en geeft daarnaast ook nog vaardigheidstrainingen. Zijn visie is helder: ‘mentale training gaat niet alleen om het aanleren van vaardigheden die je helpen bij je focus of omgang met spanning. Het gaat juist ook over persoonlijke ontwikkeling, jezelf goed leren kennen. Wat hebben sporters nodig en hoe kun je ze het beste benaderen? Elk individu is uniek en vraagt om een andere benadering.’

Wat hij jonge sporters en coaches aanraadt komt dan ook niet uit de lucht vallen. ‘Ga bewust bezig met de mentale ontwikkeling van jezelf of je sporter. Integreer het in de trainingen en monitor je vooruitgang. Als je vroeg begint met het toepassen van de veelgeroemde zelfregulatie, kan je een voorsprong boeken op collega’s!’

Cursus Prestatiepsychologie
Nieuwsgierig geworden naar Ivo’s verhaal? En wil jij je verder ontwikkelen op het gebied van prestatiepsychologie? Dan is de opleiding Presatiepsychologie misschien wel wat voor jou!

Het geeft je inzicht in het beïnvloeden van mentale vaardigheden en is interessant voor iedereen die meer uit zijn of haar eigen prestaties en die van anderen wilt halen. Hoe komen topsporters tot hun prestaties? En hoe kunnen jouw klanten het meeste uit hun prestaties halen? Dat en meer komt aan bod tijdens deze 6-daagse opleiding.

Meer informatie


 

Door Danique Aardema | 10-05-2019


Meer lezen over: