Yvette Spijkstra

Yvette is zeer bevlogen als het om de ‘wereld van de eetstoornissen’ gaat. Zelf heeft zij vijftien jaar met deze problematiek geworsteld. Gedurende deze periode heeft zij altijd geweten dat zij na haar herstel iets moois wilde doen met deze levenservaring. Daarom startte zij in 2016 met haar eigen praktijk waar zij als ervaringsdeskundig psychomotorisch therapeut werkzaam is. Uit eigen ervaring weet zij hoe betekenisvol, krachtig en steunend het is om te worden begeleid door professionals die hersteld zijn van hun eetstoornis. Je voelt je door hen écht begrepen en gezien, hebt vaker aan één woord genoeg en er is minder sprake van schaamte. 
 
Sport loopt als een rode draad door haar leven. Zij was als kind altijd al op de sportvelden of in de sporthal te vinden. Dat zij in eerste instantie koos voor de ALO (Academie Lichamelijke Opvoeding) kwam voor velen niet als een verrassing. Echter, in deze periode was de eetstoornis al haar leven ingeslopen. Dit betekende dat sporten een andere en minder gezonde en vreugdevolle betekenis voor haar kreeg. Sporten koppelde zij aan calorieën verbranden, als compensatie voor hetgeen wat ze nog wel at en het werd een moeten in plaats van willen. Toen zij meer en meer afviel, was sporten zelfs niet mogelijk. In haar weg naar herstel van haar eetstoornis heeft sporten nog heel lang deze dubbele betekenis gekend. 
 
In deze gehele periode, zo ook binnen haar werk als groepslesinstructeur binnen een sportschool, heeft zij opgemerkt dat er binnen de sportwereld weinig aandacht is voor de mentale en sociale kant van sport. Wel is deze er voor de fysieke gezondheid, denkend aan afvallen en het opbouwen van spierkracht en uithoudingsvermogen. En laten we de impact van de fitgirls en alle andere uitingen binnen de sportwereld niet vergeten. Hierdoor kan het idee ontstaan dat je er alleen toe doet of gezond bent wanneer je slank en gespierd bent. Obsessief en met weinig plezier sporten ligt daarmee op de loer. 
 
Binnen de cursus ‘Eetstoornissen binnen de sportwereld’ deelt zij erg graag haar kennis over eetstoornissen met de deelnemers. De rol van de professional binnen de sport in relatie tot deze problematiek krijgt zeker ook veel aandacht. Informeren, bewustwording, signalering en handelen zijn daarmee dé vier kernwoorden van deze cursus. Want hoe eerder de eetstoornis gesignaleerd wordt en hoe eerder iemand (passende) ondersteuning krijgt, hoe sneller herstel mogelijk is. En laten we dus samen deze verantwoordelijk op ons nemen.

Bekijk de website van Yvette voor Jou

Yvette Spijkstra
Eetstoornissen en Sport