Mentale Trainer in de sport

Aantal lesdagen

20 avonden

Cursusprijs

5 termijnen van €559,- incl. examen.

Bereken uw belastingvoordeel

Locaties en startdata

NEC Nijmegen

Vooropleiding

Vereist

Mentale Trainer in de Sport

Tegenwoordig komen vrijwel alle sporters in aanraking met mentale training tijdens hun carrière. Mentale training is erop gericht om obstakels te leren overwinnen en controle uit te oefenen op  jezelf. De opleiding is bedoeld voor iedereen die in de toekomst als mentaal trainer aan de slag wil gaan of mentale training zien als een verdieping van hun vak. 

In de praktijkopleiding tot mentale trainer krijg je theorie aangereikt en leer je interventies waarmee je sporters mentaal kunt trainen. Het unieke van deze opleiding is dat je direct aan de slag gaat in de praktijk. Hiervoor werken wij samen met de jeugdopleiding van N.E.C. Je krijgt ieder 2 spelers onder je hoede en past de interventies die je hebt geleerd toe op de jeugdspelers. Uiteraard gebeurt dit onder begeleiding van deskundige en ervaren mentale trainers.

Daarnaast zal de opleiding worden ondersteund door diverse gastsprekers. Een van de gastsprekers is Gertjan Verbeek, onlangs aangesteld als hoofdtrainer van FC Twente. 

Lees alvast onderstaande blogs van docenten en gastsprekers:
Paul van Zwam (sportpsycholoog): Opleiding tot mentale trainer is breder bedoeld dan alleen voor de sporters!
Iddo Rosscher (hoofd opleiding N.E.C.): Meer jonge spelers hebben extra begeleiding bij N.E.C.
Ivo Spanjersberg (mentaal trainer): Er moet meer aandacht besteed worden aan mentale training in de sport!
Gertjan Verbeek (hoofdtrainer FC Twente): Gertjan Verbeek: "Er is veel te weinig aandacht voor het mentale aspect in de sport".

Inhoud en opleidingsgegevens Mentale Trainer in de Sport

De opleiding bestaat uit twee fases. In de eerste fase krijg je zicht op de theoretische achtergrond van mentale training. Dit houdt in dat je geleerd krijgt hoe je een intake gesprek voert en welke hulpmiddelen je daarvoor kunt gebruiken. Daarnaast krijg je inzicht in interventietechnieken die in de praktijk worden toegepast. Tot slot leer je om een begeleidingsplan op te stellen. In de tweede fase van de opleiding krijg je de interventies toegepast in de praktijk door aan de slag te gaan met sporters. In deze fase van de opleiding bestaan de bijeenkomsten uit supervisie op de uitvoering van het begeleidingsplan. Daarnaast wordt in deze fase tijd ingeruimd voor eigen inbreng en zijn er gastsprekers uit het werkveld. 
Zelfstudie is +/- 4 uren per week.

Is de opleiding alleen geschikt voor sporters?
Nee, voor iedereen die moet presteren is het van belang om mentaal sterk te zijn. Steeds vaker worden de interventies die een mentale trainer heeft geleerd ook toegepast buiten de topsport. Je kunt hierbij denken aan toepassingsgebieden in het onderwijs, de gezondheidszorg, fitness, de politie en artiesten.
 
Bijeenkomsten Fase 1  

 • introductie in de sportpsychologie – bijeenkomst 1
 • het voeren van een intakegesprek – bijeenkomst 2
 • interventie: doelen stellen – bijeenkomst 3
 • interventie: spanning – bijeenkomst 4
 • interventie: ontspanning – bijeenkomst 5
 • interventie: cognitieve herstructurering – bijeenkomst 6
 • interventie: zelfspraak – bijeenkomst 7
 • interventie: visualisatie – bijeenkomst 8
 • interventie: concentratie – bijeenkomst 9
 • interventie: aandacht – bijeenkomst 10
   
  Bijeenkomsten Fase 2
 • het opstellen van een begeleidingsplan – bijeenkomst 11
 • supervisie, reflectie op de praktijk – bijeenkomst 12 t/m 18
 • eindopdracht – bijeenkomst 19
 • afsluiting – bijeenkomst 20

Cursusdata en locaties

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe cursusdata bekend. Vul het contactformulier in als je graag op de hoogte wilt blijven van nieuwe data en locaties.

Stage en Examen

Het examen bestaat uit het opstellen van een begeleidingsplan van een sporter. Daarnaast moet je als deelnemer in staat zijn om te reflecteren op de mentale trainingssessies en op je eigen functioneren. Bij goed gevolg en een voldoende beoordeling ontvang je het certificaat Mentale Trainer in de sport.

Naast een certificaat ontvangt je een praktijkreferentie. Deze referentie kun je gebruiken in je communicatie naar toekomstige opdrachtgevers. In de referentie staan de opleiders uit de praktijk garant voor de kwaliteit van de opleiding: Iddo Roscher: Hoofd opleiding NEC/ FC Oss, Gertjan Verbeek: UEFA PRO en Paul van Zwam: sportpsycholoog

Docenten

Marianne van Erp
Mentale Trainer in de Sport
Ivo Spanjersberg
Mentale Trainer in de Sport
Paul van Zwam
Mentale Trainer in de Sport

STUDIEADVIES EN CONTACT

Neem gerust contact op met één van onze deskundige opleidingsadviseurs. Zij staan voor jou klaar tijdens de hieronder genoemde tijden om jou te helpen met de juiste studiekeuze. 

Maandag t/m vrijdag      09:00 - 17:00


NIEUWE OPLEIDINGEN IN JE MAILBOX

Op de hoogte blijven van nieuwe opleidingen, leuke events, interessante ontwikkelingen in de branche en voordelige acties? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.