Cursus mentale trainer in de sport

Bij Start2Move leiden we je niet alleen op voor een diploma maar voor een carrière met opleidingsadviseurs, deskundige docenten, uitgebreide digitale leermiddelen, een vacaturebank en meer!


Aantal lesdagen

20 avonden

Locaties

NEC Nijmegen

Cursusprijs

Vanaf € 405 per maand 

Vooropleiding

Vereist

Cursustegoed

€ 100

Telefoon

088 850 7648

Tegenwoordig komen vrijwel alle sporters in aanraking met mentale training tijdens hun carrière. Mentale training is erop gericht om obstakels te leren overwinnen en controle uit te oefenen op  jezelf. De opleiding is bedoeld voor iedereen die in de toekomst als mentaal trainer aan de slag wil gaan of mentale training zien als een verdieping van hun vak. 

In de praktijkopleiding tot mentale trainer krijg je theorie aangereikt en leer je interventies waarmee je sporters mentaal kunt trainen. Het unieke van deze opleiding is dat je direct aan de slag gaat in de praktijk. Hiervoor werken wij samen met de jeugdopleiding van N.E.C. Je krijgt als cursist 2 spelers onder je hoede en past de interventies die je hebt geleerd toe op de jeugdspelers. Uiteraard gebeurt dit onder begeleiding van deskundige en ervaren mentale trainers.

Daarnaast zal de opleiding worden ondersteund door diverse gastsprekers. Een van de gastsprekers is trainer Gertjan Verbeek.

Lees alvast onderstaande blogs van docenten en gastsprekers:
Paul van Zwam (sportpsycholoog): Opleiding tot mentale trainer is breder bedoeld dan alleen voor de sporters!

Iddo Rosscher (hoofd opleiding N.E.C.): Meer jonge spelers hebben extra begeleiding bij N.E.C.

Ivo Spanjersberg (mentaal trainer): Er moet meer aandacht besteed worden aan mentale training in de sport!

Gertjan Verbeek: Gertjan Verbeek: "Er is veel te weinig aandacht voor het mentale aspect in de sport".

Wil je weten hoe de vorige opleiding is verlopen? Bekijk het hier!

Inhoud van de opleiding Mentale Trainer in de Sport

De opleiding bestaat uit twee fases. In de eerste fase krijg je zicht op de theoretische achtergrond van mentale training. Dit houdt in dat je geleerd krijgt hoe je een intake gesprek voert en welke hulpmiddelen je daarvoor kunt gebruiken. Daarnaast krijg je inzicht in interventietechnieken die in de praktijk worden toegepast. Tot slot leer je om een begeleidingsplan op te stellen. In de tweede fase van de opleiding krijg je de interventies toegepast in de praktijk door aan de slag te gaan met sporters. In deze fase van de opleiding bestaan de bijeenkomsten uit supervisie op de uitvoering van het begeleidingsplan. Daarnaast wordt in deze fase tijd ingeruimd voor eigen inbreng en zijn er gastsprekers uit het werkveld. 
Zelfstudie is +/- 4 uren per week.

Is de opleiding alleen geschikt voor sporters?
Nee, voor iedereen die moet presteren is het van belang om mentaal sterk te zijn. Steeds vaker worden de interventies die een mentale trainer heeft geleerd ook toegepast buiten de topsport. Je kunt hierbij denken aan toepassingsgebieden in het onderwijs, de gezondheidszorg, fitness, de politie en artiesten.
 
Bijeenkomsten Fase 1  

 • introductie in de sportpsychologie – bijeenkomst 1
 • het voeren van een intakegesprek – bijeenkomst 2
 • interventie: doelen stellen – bijeenkomst 3
 • interventie: spanning – bijeenkomst 4
 • interventie: ontspanning – bijeenkomst 5
 • interventie: cognitieve herstructurering – bijeenkomst 6
 • interventie: zelfspraak – bijeenkomst 7
 • interventie: visualisatie – bijeenkomst 8
 • interventie: concentratie – bijeenkomst 9
 • interventie: aandacht – bijeenkomst 10
   
  Bijeenkomsten Fase 2
 • het opstellen van een begeleidingsplan – bijeenkomst 11
 • supervisie, reflectie op de praktijk – bijeenkomst 12 t/m 18
 • eindopdracht – bijeenkomst 19
 • afsluiting – bijeenkomst 20
Kosten
7 maandelijkse termijnen van € 404
5 maandelijkse termijnen van € 564
2 maandelijkse termijnen van € 1403
Betaling ineens € 2795

Bovenstaande prijzen zijn inclusief alle lesmaterialen en examen. De laatste termijnbetaling dient voor het examen te zijn voldaan. Het is mogelijk om een groot gedeelte van het cursusgeld terug te krijgen via de Belastingdienst. Vanwege de samenwerking met de jeugdspelers van N.E.C. dien je naast bovenstaande kosten een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), beter bekend als het bewijs van goed gedrag, aan te vragen bij de gemeente of online. De kosten hiervoor bedragen circa € 40

 

Cursusdata en locaties

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe cursusdata bekend. Vul het contactformulier in als je graag op de hoogte wilt blijven van nieuwe data en locaties.

Paul van Zwam over de opleiding

‘Bij het opstarten van een nieuwe opleiding is het altijd spannend of verwachtingen uitkomen. Deze opleiding had als doel om slimme mensen die aan de slag willen als mentale trainer in de sport in een half jaar klaar te stomen voor de praktijk. Ik denk dat dit is gelukt. De kwaliteit die nu al wordt geleverd door de deelnemers is erg hoog. De sporters die hebben meegewerkt geven aan veel te hebben geleerd tijdens de sessies met de mentale trainers in opleiding.’

Over de meerwaarde van deze opleiding is Paul duidelijk: ‘als je mentale trainer wil worden is de moeilijkheid dat je de theorie wel tot je kunt nemen maar dat je bij de meeste opleidingen geen praktijkervaring opdoet. Die ervaring doe je in deze opleiding wel op.’

‘Opvallend en heel gaaf is de enorme drive van de cursisten. Stuk voor stuk met een geweldige passie voor sport en het coachen van mensen!’

 

Stage en Examen

Het examen bestaat uit het opstellen van een begeleidingsplan van een sporter. Daarnaast moet je als deelnemer in staat zijn om te reflecteren op de mentale trainingssessies en op je eigen functioneren. Bij goed gevolg en een voldoende beoordeling ontvang je het certificaat Mentale Trainer in de sport.

Naast een certificaat ontvang je een praktijkreferentie. Deze referentie kun je gebruiken in je communicatie naar toekomstige opdrachtgevers. In de referentie staan de opleiders uit de praktijk garant voor de kwaliteit van de opleiding: Iddo Roscher: Hoofd opleiding NEC/ FC Oss, Gertjan Verbeek: UEFA PRO en Paul van Zwam: sportpsycholoog