Eetstoornissen en Sport

Aantal lesdagen

2 lesdagen

Cursusprijs

Locaties en startdata

Diverse locaties

Vooropleiding

Niet vereist

Hoe herken je een eetstoornis? Wat kun jij doen bij een vermoeden of aanwezigheid van een eetstoornis? Deze 2-daagse cursus Eetstoornissen en Sport wordt gegeven door een ervaringsdeskundige, gespecialiseerd in eetstoornissen. Zij heeft zelf jarenlang aan den lijve ervaren wat er bij een eetstoornis komt kijken. De cursus is geschikt voor iedereen die meer kennis en praktische handvatten wil hebben rondom eetstoornissen (binnen de sportwereld). Theoretische kennis wordt afgewisseld met ervaringskennis en diverse werkvormen. 
 
Naast de bekende eetstoornissen anorexia nervosa, boulimia nervosa en binge eating disorder besteden we binnen de cursus ook aandacht aan de minder bekende – maar binnen de sport wel belangrijke – problemen als orthorexia, anorexia athletica en muscle dysmorphica. We staan stil bij de onderlinge overeenkomsten, de verschillen, hoe deze problemen te herkennen en hoe vervolgens te handelen. We kijken echter niet alleen naar ‘jouw’ sporters, maar ook naar jou als trainer, begeleider, instructeur. Want wat straal jij uit richting jouw sporter, hoe is jouw omgang met voeding, sporten en je lichaam? En waar ligt jouw focus in het ‘beter’ maken van jouw sporter(s)?
 

Inhoud en opleidingsgegevens Eetstoornissen en Sport

Dag 1
De eerste cursusdag staat in het teken van informeren en bewustwording. Je leert meer over eetstoornissen, over de vage scheidslijn tussen gezond en ongezond sporter en over jouw voorbeeldfunctie als trainer, begeleider, instructeur, coach. Ook staan we stil bij de diverse dimensies van sport en de invloed van de social media op het voldoen aan ‘het’ perfecte plaatje. In hoeverre doe jij hier zelf aan mee?

Na afloop van de eerste cursusdag ontvang je een aantal integratieopdrachten in voorbereiding op de tweede cursusdag.
 
Dag 2
Deze tweede cursusdag staat in het teken van signaleren en handelen. Dus waaraan kun jij een eetstoornis bij ‘jouw’ sporter herkennen en wat doe je vervolgens bij een vermoeden? En hoe begeleid je een sporter waarvan je weet dat er sprake is van een eetstoornis of ongezond sportgedrag? Tot slot staan we stil hoe we binnen de sport mogelijk een rol kunnen spelen in het kader van preventie en vroegsignalering. Ga jij het binnen jouw werk in het vervolg anders aanpakken?

De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus o.a. aan bod:
  • Kenmerken van anorexia nervosa, boulimia nervosa en binge eating disorder, orthorexia, anorexia athletica en muscle dysmorphica
  • De oorzaken en gevolgen van eetstoornissen
  • Herkenning van eetstoornissen
  • Sporten in combinatie met een eetstoornis
  • De diverse dimensies van sport (fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal)
  • De relatie tussen jou en ‘jouw’ sporter
  • De druk vanuit de (social) media op het perfecte plaatje
  • Wat je kunt doen bij vermoeden of aanwezigheid van een eetstoornis
  • Preventie van eetstoornissen begint bij jezelf
Tijdens lesdag 1 ontvang je het boek "Gids voor herstel van eetstoornissen" t.w.v. €25,- .

Diplomering
Bij 100% deelname wordt na afloop van de cursus het certificaat "Eetstoornissen en Sport" uitgereikt.

Cursusdata en locaties

Swipe naar links binnen de tabel of kantel je scherm om deze volledig te bekijken.

Startdatum Plaats Lesdagen Variant Inschrijven Bijzonderheden
Zo 18 nov. '18 Zwolle Toon lesdagen Dag Direct inschrijven
Lesdag 1 Zo 18 november 2018 10:00 - 15:30
Lesdag 2 Zo 25 november 2018 10:00 - 15:30
Zo 31 mrt. '19 Arnhem Toon lesdagen Dag Direct inschrijven
Lesdag 1 Zo 31 maart 2019 10:30 - 16:00
Lesdag 2 Zo 14 april 2019 10:30 - 16:00

Docent

Yvette Spijkstra
Eetstoornissen en Sport

STUDIEADVIES EN CONTACT

Neem gerust contact op met één van onze deskundige opleidingsadviseurs. Zij staan voor jou klaar tijdens de hieronder genoemde tijden om jou te helpen met de juiste studiekeuze. 

Maandag t/m vrijdag      08:30 - 17:00


NIEUWE OPLEIDINGEN IN JE MAILBOX

Op de hoogte blijven van nieuwe opleidingen, leuke events, interessante ontwikkelingen in de branche en voordelige acties? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.