Wat is de invloed van een groeispurt?

27 May

Kinderen zijn wonderlijke wezens, maar zeker geen mini-volwassenen. Eén van de belangrijkste kenmerken van kinderen, is dat zij groeien en zich ontwikkelen. De jeugd is in feite één lange, constante periode van ontwikkeling. Die ontwikkeling bestaat uit allerlei aspecten: lichamelijk, geestelijk, intellectueel en sociaal. Deze aspecten zijn op alle mogelijke manieren met elkaar verbonden, waarbij groei het meest in het oog springt.

Jeugdspeler Sam
Sam is 13 jaar en speelt in de jeugdopleiding van een Nederlandse profvoetbalclub. Hij speelt daar nu 4 jaar en wordt altijd al gezien als één van de grote talenten van de club. Men verwacht erg veel van hem voor in de toekomst. Maar de laatste tijd lijkt hij af en toe het voetballen verleerd te zijn; dingen die hem altijd makkelijk afgingen, lukken regelmatig niet. Tot overmaat van ramp, heeft hij ook best vaak last van zijn knie. Hij durft dit alleen niet bij zijn trainer te melden, omdat hij de laatste tijd al zo op hem moppert. Naar de fysiotherapeut gaan laat hij al helemaal uit zijn hoofd, want die zegt meteen dat hij voorlopig niet mag trainen en spelen.

De trainer vindt dat Sam wat beter zijn best mag gaan doen en dat Sam gewoon moet doen wat de trainer zegt. Dit heeft al een paar keer geleid tot ruzie in de kleedkamer en op het veld. Vorige maand heeft hij zijn tussentijdse beoordeling gehad en daar kreeg hij te horen dat hij misschien weggestuurd wordt als hij zo doorgaat.

Groei is een elementair onderdeel van de jeugd
Groei heeft op allerlei gebieden gevolgen voor deze kinderen. Zeker als er sprake is van een snelle groei en een hoge belasting, liggen blessures op de loer. Als er dan ook nog sprake is van externe druk en daardoor angst, heeft dit grote invloed.

Twee weken later gaat het niet meer met Sam zijn knie. Hij heeft halverwege de training zoveel pijn dat hij moet stoppen en zich meldt bij de fysiotherapeut van de club. Haar conclusie is: groeipijn. Voorlopig moet hij aangepast trainen en zit een wedstrijd spelen er de komende tijd niet in. Sam is bang dat hij aan het einde van het seizoen weg moet en de trainer baalt dat hij hem voorlopig kwijt is.

Groeispurt: risico op blessures en verminderde coördinatie
De fysiotherapeut vraagt of Sam zijn ouders mee kunnen komen, zodat zij ook aan hen kan uitleggen wat er aan de hand is. De trainer en de inspanningsfysioloog van de club zijn ook bij dit gesprek aanwezig. Tijdens dit gesprek komt ook zijn groeicurve op tafel. Bij deze club worden alle jongens iedere maand opgemeten en gewogen, dus is er veel data beschikbaar. Uit deze data blijkt dat Sam het afgelopen jaar bijna 12 centimeter gegroeid is en dus midden in de groeispurt zit. Aan de hand hiervan leggen de fysiotherapeut en de inspanningsfysioloog uit dat alles wat er in het afgelopen halfjaar gebeurd is, eigenlijk heel logisch is. Als je zo hard groeit, loop je meer risico om geblesseerd te raken en gaat je coördinatie hard achteruit. Als je bovendien blessures niet meldt en maar blijft doortrainen, kun je erop wachten dat het mis gaat.

De trainer begrijpt nu ook dat hij meer geduld moet hebben met jongens in de groei en belooft aan Sam dat hij alle tijd krijgt om te herstellen (en dat hij voortaan beter naar de medische staf luistert als het over groei gaat!). Vlak voor het einde van het seizoen is Sam klachtenvrij en mag hij alles weer doen. Hij wordt niet weggestuurd en komt langzamerhand weer terug op het niveau van voor zijn groeispurt.

Invloed van groei op de prestatie
Een gedegen kennis van groei en ontwikkeling is onontbeerlijk voor trainers en medisch personeel die veel met kinderen werken. Binnen de huidige professionalisering van veel voetbalclubs speelt dit dan ook een grote rol. Bekende problemen hierbij zijn zaken als: wat gebeurt er nou eigenlijk met kinderen in de groei en in de pubertijd? Moet ik mijn trainingen daarop aanpassen en hoe doe ik dat dan? Alle kinderen groeien anders en reageren anders op training dan volwassenen. Hoe ga ik daar mee om? En tenslotte: hoe zit het met het blessurerisico van kinderen?

Meer informatie over de invloed van groeispurt?
Tijdens de workshop ‘De invloed van de groeispurt op voetballers’ komen diverse groeispurt gerelateerde onderwerpen aan bod, zoals fysieke en mentale veranderingen, Long Term Athletic Development (LTAD), groei-gerelateerde klachten en groeipijn, de groeicurve, vroeg- en laatbloeiers, maar ook het verschil tussen jongens en meisjes en hormonale veranderingen. Deze onderwerpen zijn natuurlijk niet alleen toepasbaar bij voetballers, maar spelen een rol in tal van andere sporten.

Meer informatie

 

Door Fleur Zwetsloot | 27-05-2019


Meer lezen over: