Leefstijlcoach worden zonder HBO diploma?

04 Apr

Kun je leefstijlcoach worden zonder hbo diploma? Deze vraag krijgen onze opleidingsadviseurs dagelijks binnen. In deze blog geven wij de feiten hierover zo goed mogelijk weer. Het is namelijk erg afhankelijk van je doelstelling en in welke branche je als leefstijlcoach wil werken. Na het lezen van deze blog kun je deze keuze hopelijk makkelijker maken.

Wat is een leefstijlcoach?
Een leefstijlcoach helpt mensen om gedragsverandering te realiseren tot een gezondere levensstijl. Oftewel, een leefstijlcoach helpt mensen in het dagelijks leven vooral met gezonder (leren) eten, meer bewegen, aandacht hebben voor voldoende slaap, het reduceren van en het omgaan met stress en een goede balans vinden tussen inspanning (moeten) en ontspanning (mogen).

Verschillende leefstijlcoaches voor verschillende doelgroepen
Je kunt als leefstijlcoach werkzaam zijn in de fitness-, sport- en health branche of je kunt als leefstijlcoach werkzaam zijn in de zorgsector. Voor beide gelden andere opleidingswensen.

Leefstijlcoach in de fitness-, sport- en health branche
Als Personal Trainer, fitness-, sport- of health professional kun je jouw expertise uitbreiden, zodat je jouw klanten ook op het gebied van leefstijl kunt begeleiden en coachen.

We krijgen regelmatig de vraag of de klanten een vergoeding van de verzekeringsmaatschappij kunnen ontvangen als je de Start2Move opleiding Leefstijlcoach hebt afgerond. Het antwoord is ja en nee.

Jouw klant krijgt de consulenten in eerste instantie niet vergoed, net zo goed dat men een Personal Training sessie niet vergoed krijgt. Over het algemeen zijn klanten van Personal Trainers en fitnessprofessionals bereid om te betalen voor hun gezondheid. Een vergoeding is daarbij dus minder van belang.

Indien je een door de BGN geaccrediteerde gewichtsconsulent bent, dan zijn er echter wel mogelijkheden met betrekking tot vergoedingen. Klanten van een BGN gewichtsconsulent kunnen de sessies vergoed krijgen van verzekeringsmaatschappijen. Meer informatie over BGN vergoedingen lees je hier op de website van de BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland).

Twee van de drie Start2Move trajecten tot leefstijlcoach bevatten ook de BGN Gewichtsconsulent opleiding, waardoor er mogelijkheden ontstaan voor vergoedingen bij jouw klanten.

De Start2Move opleidingen tot leefstijlcoach zijn op NLQF niveau 4 en speciaal ontwikkeld voor de (aankomende) Personal Trainer, fitness-, sport- en health professionals. Meer informatie over de leefstijlcoachtrajecten lees je hier.

Leefstijlcoach in de zorgverlening 
Vanuit het zorgstelsel kan een huisarts een patiënt doorverwijzen naar een leefstijlcoach. Een huisarts verwijst een patiënt alleen door naar een leefstijlcoach als er sprake is van minimaal een matig verhoogd gewicht gerelateerd gezondheidsrisico (GGR). De patiënt moet aan de zorgstandaard obesitas voldoen om doorgestuurd te worden.

Met een chique term wordt de leefstijlcoaching in de zorg ook wel Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) genoemd. Zo’n GLI bestaat uit een vaste structuur met een goed programma. Er zijn drie van deze leefstijlinterventies erkend en alle drie bestaan ze deels uit individuele begeleiding en deels uit een groepsprogramma. Alleen erkende leefstijlinterventies komen eventueel in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Het is nu aan de zorgverzekeraars om te besluiten welke van deze programma’s zij gaan vergoeden en contracteren (bron: gezondheidsnet.nl).

Wil jij als leefstijlcoach werkzaam zijn in de zorgsector, dan moet je een drietal examens bij de BLCN (Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland) positief afronden. Voordat je dit examen kunt doen moet je aan de volgende eisen voldoen:

  • Je bent in het bezit van minimaal een hbo-(bachelor)diploma
  • Je hebt een post hbo-opleiding (door BLCN geaccrediteerd) gevolgd
  • Je hebt de drie examens van BLCN positief doorlopen
Indien je in het bezit bent van minimaal een hbo-diploma en je beheerst de competenties die nodig zijn voor de BLCN examens, dan mag je een individuele accreditatie ondergaan. De competenties kun je je door zelfstudie of door een opleiding (hoeft dus niet per se post hbo te zijn) eigen maken. Vervolgens vraag je de examens aan bij BLCN.

BLCN examens worden verzorgd door het Examenbureau TCI. Dit is overigens hetzelfde examenbureau dat ook de BGN gewichtsconsulent examens afneemt. Lees meer over TCI examens leefstijlcoach.

Uiteindelijke keuze: wat voor soort leefstijlcoach wil ik worden en welke opleiding past hierbij?
Hopelijk hebben we je wat meer informatie kunnen geven omtrent je keuze. Welke keuze maak je?

Wil je als leefstijlcoach aan de slag in de reguliere zorg? Kies dan vooral voor een hbo-opleiding of een individuele accreditatie van BLCN. Wil je jouw vaardigheden uitbreiden als fitness- of sport- of health professional om ook op het gebied van leefstijl mensen te kunnen begeleiden en coachen? Kies dan voor één van de leefstijlcoachtrajecten van Start2Move. 

Bekijk de 3 leefstijlcoachtrajecten

Veel succes met je keuze! Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan contact met ons op via opleidingsadvies@start2move.nl of 088 850 76 48 (kies voor optie 1 in het keuzemenu). We helpen je graag met het maken van de keuze die het beste bij jou past. 
 

Tijdelijk 25% korting

Wil jij graag als leefstijlcoach aan de slag? Bij inschrijving vóór 1 mei 2019 ontvang je 25% pakketkorting met de code SLS-LS25%

Bovendien spaar je met het pakket Leefstijlcoach tot maximaal € 225 cursustegoed dat je kunt verzilveren voor een groot aantal verdiepende cursussen, events en workshops.  

Door Fleur Zwetsloot | 04-04-2019


Meer lezen over: