Voetbalconditie tijdens verlenging op het WK

29 Jun

Afgelopen week zijn de achtste finales van het WK vrouwenvoetbal gespeeld. De wedstrijden Noorwegen vs Australië en Frankrijk vs Brazilië draaiden uit op een verlenging, waarbij er na de 90 minuten reguliere speeltijd wordt nog 2 maal 15 minuten speeltijd aan toegevoegd. Zo’n verlenging is lichamelijk en mentaal een aanslag op de speelsters en vaak iets waar ze fysiek niet op voorbereid zijn. Hoe is het gesteld met hun fitheid als ze moeten starten met de volgende wedstrijd?  

Toenemende vermoeidheid bij voetballers
Waarom is een verlenging lichamelijk en mentaal een aanslag op de speelsters? Ze zijn namelijk getraind voor wedstrijden van 90 minuten en moeten bij een verlenging nog 30 minuten door. Hoewel een verlenging voor de toeschouwers is erg spannend is, wordt het spel van de ploegen er in een verlenging niet beter op door de toenemende vermoeidheid. Daarnaast moeten de hersteltrainers en fysiotherapeuten vlak voor de verlenging, in de rust en na de wedstrijd flink aan de slag om de speelsters fysiek op te lappen.
 
Meerwaarde van een verlenging?
Er zijn al verschillende discussies ontstaan over de meerwaarde van een verlenging. Aangezien in 60% van de gespeelde verlengingen alsnog uitdraait op een strafschoppenserie wordt er gezocht naar een oplossing. Op een eindtoernooi als een WK of EK lijken de spelers of speelsters na een lang seizoen niet in staat te zijn om, met de huidige regelgeving, het verschil te maken in de verlenging. Hierdoor kijken toeschouwers in de meeste gevallen naar verlengingen die (doelpuntloos) uitlopen op een strafschoppenserie [1]. 
 
In de huidige regelgeving zoals op dit Wereld Kampioenschap Vrouwenvoetbal in Frankrijk, dient er een verlenging gespeeld te worden vanaf de achtste finale bij een gelijke stand. Maar hoe zorg je er nu als trainer voor dat je nog wel het verschil kan maken aan het einde van de wedstrijd of eventueel in de verlenging? Dit kan door te focussen op de voetbalconditie van het team en van de individuele speler.

Focus op voetbalconditie
Tijdens de cursus Conditietrainer Voetbal leer je over verschillende onderwerpen die samen de term voetbalconditie omvatten. Hoe kun je hierin progressie in je team en bij individuen behalen? Het verbeteren van de voetbalconditie is namelijk niet alleen voor topsporters belangrijk, het kan jouw team ook weer een boost geven. 
 
De cursus Conditietrainer Voetbal is onder andere geschikt voor voetbaltrainers, verzorgers en fysiotherapeuten die graag meer specifieke kennis en vaardigheden willen opdoen op het gebied van fysieke training bij voetballers. Aan de hand van diverse praktijkgerichte, vernieuwende oefeningen en tips leer je het maximale te halen uit jouw team en individuele spelers. Ook ga je aan de slag met diverse testen en metingen voor voetballers. Bovendien is de cursus geaccrediteerd door de KNVB en NGS. 
 
Een lesdag bestaat uit een afwisseling van theorie en praktijk. In de praktijk (op het veld!) gaan we aan de slag met diverse vernieuwende trainingsvormen op het gebied van o.a. core-stability, voetbalspecifieke kracht- en snelheidstraining en loopscholing en looptechniek.
 
De cursus zal worden verzorgd door Jelmer Siemons die – in samenwerking met Marco van Basten – verantwoordelijk is geweest voor de fysieke trainingen van het 1e elftal van sc Heerenveen. Hij is daarnaast o.a. auteur voor het vakblad Trainersmagazine en oprichter van opleidingscentrum Start2Move.

Meer informatie
 
 Bronnen
1. www.tussendelinies.nl/de-verlenging

Door Fleur Zwetsloot | 29-06-2019


Meer lezen over: Sport, Voetbal, Cursus, Conditie