Hoe kijkt oud cursist Lara terug op de opleiding Mentale Trainer in de Sport

22 Nov

Hoe word ik mentale trainer? 
Deze vraag werd een paar weken geleden tijdens het webinar ‘Mentale Trainer in de Sport’ beantwoord door Paul van Zwam, één van de hoofddocenten van de opleiding tot Mentale Trainer in de sport. Deze week stellen we deze vraag aan mentaal trainster, en tevens oud-deelnemer van de opleiding, Lara Kalisvaart.


Van theorie naar praktijk
Lara begon met een Bachelor Psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Gedurende haar studie was ze ook actief bij de studentenroeivereniging Phocas. Deze combinatie leek de start van een toekomst in de sportpsychologie: ‘In mijn tijd als fanatiek wedstrijdroeister volgde ik vakken als sportpsychologie, sport sociologie en Human Motor Control. De kennis die ik in deze vakken opdeed hielpen mij enorm bij mijn prestaties als roeister. Ondanks dat mijn fysieke kenmerken – klein en licht – niet mee zaten, wist ik boven mezelf uit te stijgen. Toen ik dat in de gaten kreeg is de passie voor sportpsychologie echt aangewakkerd: ik moest en zou hier nog meer te weten over komen. Ik las veel boeken die hiermee te maken en hadden en keek veel films en documentaires. Voor mijn bachelorthesis voerde ik een experimenteel onderzoek uit naar motivatie onder vermoeidheid en het korte-pass vermogen bij voetballers.’

Na de bachelor Psychologie koos Lara voor een master Arbeid-, Organisatie- en Gezondheidspsychologie. ‘In deze master werd ik breed opgeleid tot A&O-psychologe, leerde ik veel over gezondheid, stress, gedragsverandering, prestatie en motivatie, en kon ik tegelijkertijd mijn basisaantekening Sportpsychologie halen. Deze combinatie leek mij ideaal. Tijdens deze master kwam ik voor mijn praktijkstage weer in het voetbal terecht. Bij de Voetbalacademie van N.E.C. onder supervisie van Iddo Roscher en Paul van Zwam voerde ik onderzoek uit naar teamklimaat en zelfregulatie bij professionele jeugdvoetballers. Daarnaast werkte ik onder andere aan een observatie instrument waarmee trainers geobserveerd kunnen worden en objectieve feedback krijgen over hun gedrag als trainer. In het kader van mijn stage mocht ik daarnaast deelnemen aan de opleiding tot Mentale Trainer in de Sport. In deze opleiding kreeg niet alleen mijn theoretische kennis meer diepgang maar leerde ik toepasbare interventies voor in de praktijk. Mijn gesprekstechnieken kregen een flinke boost en de feedback van de docenten en medecursisten gaf vele leermomenten.’

‘Als kers op de taart begeleidde ik als onderdeel van deze opleiding twee jeugdspelers van de Voetbalacademie van N.E.C. als mentale trainer. Een fantastische praktijkervaring die je vrijwel nergens wordt aangeboden.’

En toen?
‘Na het afronden van mijn master aan de Radboud Universiteit en de opleiding tot Mentale Trainer in de sport heeft mijn carrière een flinke sprong genomen. Ik werk momenteel met veel plezier als (sport)psychologe voor de Topsportcompany waar ik alle ruimte krijg om sporters te begeleiden en mentale training toe te passen!’

Ben jij na het lezen van Lara's verhaal ook enthousiast geworden over de opleiding Mentale Trainer in de Sport? Lees hier dan meer over de opleiding. Ook voor mensen zonder psychologische achtergrond is de opleiding een aanrader. Zo hebben onder andere oud topsport judoka Shareen Richardson, voetbaltrainer David Toxopeus, en Henk Pol, voormalig Sport-Officier bij Defensie, dit jaar de opleiding Mentale Trainer in de Sport afgerond. Wil je niet langer wachten, schrijf je dan direct voor de opleiding in. 

Door Fleur Zwetsloot | 22-11-2018


Meer lezen over: