Shaping the future of fitnessprofessionals

29 Nov

tekst en afbeelding: Jessica Scheffer (Bodylife)

De International Standards Meeting (ISM), ondersteund door EuropeActive, behoort tot de toonaangevende events voor de fitnessindustrie. Dit jaar was Athene gast-stad voor het congres waar 74 afgevaardigden uit 26 landen aan deelnamen. Met als thema ‘Shaping the Future of Exercise Professionals’ wisselden de afgevaardigden hun ervaringen en plannen uit voor de invoering van een Levenlang Leren programma voor Europese fitness professionals, bespraken ze de nieuwste trends in de branche en werd de Sector Skills Alliance for Active Leisure (Branche vaardigheidsverbond voor actieve ontspanning) geïntroduceerd. Als afvaardiging uit Nederland was Jelmer Siemons (eigenaar opleidingscentrum Start2Move) hierbij aanwezig.
 
Het congres werd geopend met een toespraak van Julian Berriman, Director van EuropeActive’s Professional Standards Committee. Hij bevestigde nogmaals de missie van EuropeActive: het creëren van een bloeiende, geloofwaardige en gerespecteerde branche waarin gekwalificeerde en competente fitness professionals kunnen groeien en bloeien.
 
Levenlang leren
De eerste plenaire sessie werd geopend door Jean-Yves Lapeyrère (CEO van France Plein Air van de outdoor activeiten branche) met zijn speech ‘Ontwikkeling van de carrière van de professional: wat kun je verwachten en wat moet je bieden?’. Alexis Batrakoulis, lid van het Professional Standards Committee (PSC) presenteerde de resultaten van een Europese enquête met als onderwerp levenlang leren, waarna onder anderen Anthony Wall (American Council on Exercise) en Marco Petrin (ELAV) discussieerden over het belang van het up-to-date houden van kennis van fitness professionals.
 
Voorkom ‘drop-out’
In de eerste breakout sessie konden de afgevaardigden kiezen tussen een presentatie en een panel sessie. De presentatie was in de deskundige handen van prof. dr. Niels Nagel (DIFG, de Duitse branchevereniging voor fitness en health); hij sprak over retentie-strategieën en benadrukte dat het feit dat 8,6 miljoen ex-leden blijkbaar ooit interesse hadden in een lidmaatschap, bewijst dat er groei mogelijk is in de branche. De panel sessie, voorgezeten door PSC-lid László Zopcsák (CEO, IWI Fitness Education, Boedapest), ging over ‘De waarde van internationale samenwerking’. De nadruk lag op de kansen en voordelen van wereldwijde samenwerking van bewegingsprofessionals. De sessie werd afgesloten met de ondertekening van een Memorandum van Overeenstemming met EuropeActive en de RFAF om een Russisch Register op te zetten voor bewegingsprofessionals, RU-REPS, en de ondertekening van nog een MvO met US REPS. 
Het programma vervolgde met een presentatie van Cliff Collins, EuropeActive’s Director of Programmes. Hij sprak over de vaardigheidsagenda van de Europese Unie en wat dit betekende voor de fitnessbranche. De sessie werd afgesloten met de ondertekening van een MvO tussen EuropeActive’s Julian Berriman en Herman Smulders (President van EC-OE, de Europese Vereniging van Outdoor Werkgevers) waarmee de nieuwe Skills Alliance for Active Leisure werd gelanceerd.
 
Betere prestatie
Key note speaker Jamie Edwards (trainedbrain), een toonaangevende coach die met topsporters werkt als Gareth Bale, sloot de dag af met een diepgaande presentatie over de manier waarop zowel het individu als organisaties hun prestaties kunnen verbeteren. Dat zijn toespraak impact had, bleek uit het feit dat veel afgevaardigden hem later nog veelvuldig aanhaalden met kreten als ‘always give your best 5 minutes’ en ‘is this a chat or a conversation?’ EuropeActive zal er altijd naar streven, zijn beste 5 minuten te geven!
 
Dag 2
De tweede dag van het congres werd ingeleid met een therapeutische yoga-sessie door de beroemde Griekse yogalerares Joanna Dandraki.
De eerste sessie had als onderwerp trends. De plenaire sessie begon met een gedetailleerde en diepgaande presentatie door Richard Cotton, National Director of Certification bij het American College of Sport Medicine (ACSM), over het ACSM Fitness Trend Report. Vervolgens werden twee breakout sessies gehouden. De eerste, getiteld ‘Recognising Pre-Choreographed Group Instructors within EREPS’, werd geleid door Rogier Elshout en een panel van internationale deskundigen waaronder Darren Jacobsen (ZUMBA Fitness), Jean-Ann Marnoch (Les Mills UK), Mia Smith (Piloxing) en Rita Santos-Rocha (PSC). Het werd een levendige sessie waar het publiek zich echt bij betrokken voelde: er werd volop gediscussieerd over hoe en waarom dit groeiende deel van de markt een weg zou moeten vinden naar erkenning in het European Register of Exercise Professionals.
 
EREPS
In de tweede sessie discussieerden de afgevaardigden over de betrokkenheid van de werkgever en de waarde van een register zoals EREPS voor clubeigenaren. Deze sessie zorgde voor veel discussies in kleine groepen. Men was het erover eens dat clubeigenaren die ervoor zorgen dat hun medewerkers een EREPS registratie hebben, een belangrijke stimulans kunnen leveren voor de professionalisering van de branche in Europa. Hoogtepunt was de lancering van het EREPS Operator Champions programma, gericht op werkgevers die EREPS ondersteunen door van hun medewerkers te eisen dat ze zich EREPS registreren. Jennifer Halsall, Strategic Projects Manager voor Basic Fit en Enrique Pra Martos, CFO van Go Fit, onderschreven hun steun voor EREPS en de waarde ervan voor hun organisaties. Dit werd versterkt door de aankondiging dat Basic Fit en Go Fit als eerste partijen EREPS Operator Champions werden.
Het congres werd afgesloten door Julian Berriman, die alle afgevaardigden dankte voor hun actieve bijdrage en betrokkenheid.
 
Namens Start2Move nam Jelmer Siemons deel aan de ISM 2016. “Het waren enorm inspirerende dagen”, blikt hij terug. “Ik heb er kennis kunnen delen met collega’s over de hele wereld en we hebben gediscussieerd over kwaliteitsontwikkeling en –bewaking in de snel veranderende fitnessbranche. Centraal stond onder andere het niveau van de fitnessinstructeurs. Iedereen was het er roerend over eens dat dit beslist omhoog moet in de nabije toekomst. Bijvoorbeeld door verplichte bijscholing voor de instructeurs in te voeren.

Ook wordt er vanuit de EU gekeken naar de ontwikkeling van een gezamenlijk niveau 3 diploma, van waaruit de trainer zich verder kan specialiseren. Wanneer dit er komt, zou dit ontzettend veel kansen bieden voor de samenwerking tussen fitnessclubs en zorgverzekeraars, doordat kwaliteit veel beter meetbaar wordt. Waar ook veel over gesproken werd is dat er bij trainers meer aandacht moet komen voor wat betreft gedragsverandering van de consument. Juist die intrinsieke motivatie moet je als trainer weten te stimuleren.”

Het bezoek van Jelmer aan Athene, kreeg nog een leuk staartje voor Start2Move. “Start2Move is uitgekozen om Nederland te vertegenwoordigen tijdens een nieuw project van EuropeActive in samenwerking met de EU in Zagreb. Dit project –met afvaardigingen uit heel Europa- richt zich in het bijzonder op anorexia-patiënten in relatie tot de fitnesssector. Er zal onder andere worden gewerkt aan een protocol wat rekening houdt met de specifieke kenmerken van deze doelgroep. 9 december is hier al de kick-off van in Zagreb!”
 

Door Jelmer Siemons | 29-11-2016


Meer lezen over: