Scoliose en Pilates

07 Feb

Scoliose (van het Griekse woord "skoliosis" dat ‘krom en gebogen’ betekent) verwijst naar een afwijkende zijwaartse kromming in de vorm van de letter S of soms een C die bijna altijd gepaard gaat met een rotatie thoracaal of lumbaal. Pilates docenten krijgen regelmatig te maken met mensen die deze aandoening hebben. Veel voorkomend is ook de minder extreme vorm van scoliose die verkregen wordt door een verkeerde, vaak werk gerelateerde houding. Bijvoorbeeld verplegend personeel, kappers of kinderdagverblijfmedewerkers die hun lichaam veelal eenzijdig zwaar belasten. Sportbeoefenaars zoals golfers en tennissers belasten eveneens eenzijdig hun lichaam en kunnen te maken krijgen met een vervorming die lijkt op scoliose. Deze wordt echter veroorzaakt door disbalans van de spieren.

Goed opgeleide docenten kunnen de deelnemer zodanig begeleiden dat er verlichting van klachten optreedt en dat er een houding wordt verkregen die voor een scoliose-patient draaglijk is. Uitgangspunt is uiteraard dat mensen met scoliose geen ‘normale’ neutrale wervelkolom-positie hebben en er wordt geprobeerd ze in een zo neutraal mogelijke positie te trainen met behulp van speciale hulpmiddelen en technieken.

Henriët van Dalen
Pilates Trainer

Wil je meer weten over onze Pilates cursussen? Klik op onderstaande link voor meer info over de docenten cursus tot Pilates Trainer:
Pilates Trainer Mat 1
Pilates Trainer Mat 2

Door Frank Nusteen | 07-02-2017


Meer lezen over: Cursus, Fitness, Health