Prestatiepsychologie: hoe ga je om met spanning?

04 Jun

Gevoelens van spanning zijn onlosmakelijk verbonden aan nieuwe of belangrijke situaties, waarin iemand een prestatie moet leveren. Dit kan een voetbalwedstrijd zijn of het geven van een presentatie. Bijna altijd speelt ook het feit dat er mensen naar je kijken (evaluatie) een rol. Veel mensen interpreteren gevoelens van spanning negatief. Zij ervaren dit als iets dat hoort bij mislukken; als een brevet van onvermogen.

’Zie je wel? Ik voel mij nerveus, dus het zal wel niet lukken.’

Onbewuste gedachte
Bovenstaande is een onbewuste gedachte die veel aandacht kost. Door deze gedachte ben je minder goed in staat om te doen wat je moet doen. Bovendien wordt hierdoor datgene waar je bang voor bent, namelijk dat het niet goed gaat, vaak waarheid en wordt de associatie tussen bijvoorbeeld de wedstrijd, spanning en falen sterker.

Prestatiepsychologie 
Hoe werkt spanning en hoe ga je hiermee om? Eén van de onderwerpen die aan bod komt tijdens de 6-daagse cursus Prestatiepsychologie, die start op dinsdag 29 oktober in Hoofddorp. Naast de algemene onderwerpen en actuele thema’s over prestatiepsychologie, werk je ook aan persoonlijke vraagstukken en je eigen leerbehoefte. Wat motiveert ons en waarom reageren jij en ik verschillend op situaties? Hoe kun je meer uit jezelf halen en hoe help je anderen om succesvol te zijn? 

Meer informatie

 

Door Lesley Passelima | 04-06-2019


Meer lezen over: Cursus, Spanning, Prestatie