Prestatiepsychologie: Welke rol speelt het zelfvertrouwen?

19 Jul

Of het nu dat belangrijke toernooi is, de kwalificatie voor de Olympische Spelen, de komende wedstrijd, de kans voor open doel, dat kopduel met je tegenstander, de pass naar je medespeler, je opslag bij tennis of volleybal; sport hangt aan elkaar met acties en momenten die tellen, die bepalend (kunnen) zijn en waarbij je druk kunt ervaren. Hoe ga je daarmee om?

Vertrouwen in jezelf
De kunst is dan om het vertrouwen te hebben om te presteren, om juist dan het beste uit jezelf te halen. Als dat lukt is dat super. En als dat niet gaat, ondanks de eventuele jaren voorbereiding, is dat super menselijk. Je hoort atleten vaak in het geval van succes zeggen dat ze vertrouwen hadden en dat in het geval van falen er geen of minder vertrouwen was.

Hoe kan je tijdens een training blaken van zelfvertrouwen en tijdens een wedstrijd het zelfvertrouwen ineens missen? Wat is de invloed van de ervaren spanning of druk hierbij? En de invloed van je gedachten of mindset, omdat dit iets aangeeft met welke intentie of overtuiging je het veld op stapt, het duel aangaat of de strafschop neemt? Zijn hierbij bepaalde kernovertuigingen aanwezig, waardoor die helpend of juist belemmerend werken voor de zelfwaardering en hiermee het zelfvertrouwen?

In de literatuur wordt zelfvertrouwen vaak als één van de mentale vaardigheden beschreven, net zoals het stellen van doelen. Of moeten we zelfvertrouwen meer zien als een resultaat van trainen, leren en hard werken? En als het resultaat van wie je gewoon bent; je identiteit?

Prestatiepsychologie | Joep Teeken
Tijdens de cursus Prestatiepsychologie geeft sportpsycholoog Joep Teeken uitgebreid antwoord op bovenstaande vragen. Joep: ‘Je krijgt inzicht in wat het betekent als er te weinig zelfvertrouwen is en ook als er te veel zelfvertrouwen is. Om als coach je atleet beter te begrijpen is het ook belangrijk om jezelf beter te begrijpen. Dus bovenstaande vragen zijn van toepassing op zowel je atleten als jezelf. En trouwens ook op mij. We gaan theoretisch en vooral praktisch aan de slag.’

De 6-daagse cursus Prestatiepsychologie gaat op woensdag 4 september 2019 van start in Nijmegen en dinsdag 29 oktober 2019 in Hoofddorp. Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus schrijf je snel in op jouw voorkeurslocatie. 

Direct inschrijven

Door Fleur Zwetsloot | 19-07-2019


Meer lezen over: Sport, Cursus