Ongezonde leefstijl? Voeding en leefstijl als medicijn

02 Jan

Verhoogd cholesterol? Hier heb je een pilletje. Te hoge bloeddruk? Neem nog een pilletje. De huidige gezondheidszorg is gemedicaliseerd en medicaliserend. Er wordt niet gekeken naar de oorzaak van het probleem, maar vooral hoe de symptomen snel en gemakkelijk verholpen kunnen worden. En dat is een probleem.

Nederland is ziek. Meer dan de helft van de volwassenen heeft overgewicht en ruim vijf miljoen Nederlanders hebben één of meerdere chronische aandoeningen. De oorzaak is duidelijk en ook wetenschappelijk aangetoond: we eten verkeerd, we bewegen te weinig, we slapen niet goed en hebben te veel stress. Met alle gevolgen van dien.

Een flinke kostenpost

De gezondheidszorg wordt steeds duurder. Alleen al overgewicht en ondervoeding kosten de Nederlandse gezondheidszorg jaarlijks miljarden euro’s. Medicalisering is een van de oorzaken waarom de gezondheidszorg steeds duurder wordt.

Zo zijn in 2017 de uitgaven aan geneesmiddelen met 1,3% gestegen tot een bedrag van 4.390 miljoen euro! Eén medicijn heeft de kosten flink opgedreven. Namelijk een nieuw cholesterolverlager. Niet de statines die regelmatig gebruikt worden. Deze kosten per 3 maanden ongeveer €2,-. Nee de nieuwe PCSK9-remmers zijn een flinke kostenpost. Per 3 maanden 1.300,- euro!

Daarnaast is het medicijngebruik het afgelopen jaar weer flink toegenomen. Het meest voorgeschreven medicijn in 2017? Een laxeermiddel die maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders gebruiken.

Voeding en leefstijl als medicijn

Hippocratus zei het ruim 2300 jaar geleden al: laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Toch worden er tegenwoordig vooral medicijnen voorgeschreven bij leefstijlgerelateerde aandoeningen. Maar waarom blijven we investeren in dingen die de oorzaak niet aanpakken? Pillen zijn namelijk niet alleen duur, ze kunnen ook erg vervelende bijwerkingen met zich meebrengen. Kunnen we ons daarom niet beter focussen op het aanpakken van de oorzaak?

Gelukkig zijn er steeds meer professionals die het belang zien van een gezonde leefstijl boven het gebruik van medicatie. Zo is in 2016 de vereniging Arts en Voeding in het leven geroepen. Zij hebben als missie om leefstijl als medicijn over 10 jaar volledig geïmplementeerd te hebben in de gezondheidszorg.

Er zijn ook steeds meer onderzoeken gedaan naar het effect van leefstijl op de gezondheid. Leefstijlgerelateerde aandoeningen zoals diabetes type 2, obesitas, hart- en vaatziekten en maag-lever-darmaandoeningen kunnen voorkomen worden. Maar dat niet alleen. Gezonde voeding en levensstijl kunnen aandoeningen verlichten, in remissie te brengen en zelfs te genezen. Werken aan een gezonde leefstijl heeft niet alleen een positief effect op de chronische ziekte, maar op de algehele gezondheid!

Uiteraard is het belangrijk te vermelden dat er aandoeningen en ziekten zijn die niet leefstijl gerelateerd zijn en waarbij het gebruik van medicijnen wel nodig is. Maar ook hier kan een gezonde leefstijl zeker voordelen bieden.

BRAVO! De pijlers van een gezonde leefstijl

Maar wat houdt nu precies een gezonde leefstijl in? Vaak wordt hier de afkorting BRAVO voor gebruikt. BRAVO betekent focus op meer beweging, niet roken, geen alcohol, gezonde voeding en voldoende ontspanning en slaap.

De kennis en informatie is voor handen. Echter is het niet zo gemakkelijk om zomaar je leefstijl te veranderen. Zo blijkt uit cijfers dat slechts 10-15% van de mensen die willen afvallen daadwerkelijk 10-15% van het gewicht weet te verliezen. De rest valt niet af of komt zelfs aan. Van de mensen die willen stoppen met roken, lukt het slechts 40% om daadwerkelijk die sigaret te laten liggen. Dat is minder dan de helft!

Hoe kan jij helpen?

Het is van belang dat er vanuit verschillende invalshoeken gewerkt wordt aan een gezonder Nederland. Allereerst leven we in een obesogene samenleving die een ongezonde leefstijl in de hand werkt. We kunnen overal zittend komen, eten is overal voor handen en er komt steeds meer druk en verantwoordelijkheid op onze schouders. Daarnaast is de kennis over wat een gezonde leefstijl daadwerkelijk inhoudt vaak niet voorhanden. Verder is het nu eenmaal lastig om je leefstijl te veranderen. Goede begeleiding is hier een essentieel onderdeel van. 

We kunnen Nederland weer gezonder maken zonder overbodig gebruik van medicatie. Maar dit moeten we wel samen doen! Vanuit Start2Move worden cursussen en opleidingen aangeboden die jou voorbereiden op het begeleiden van mensen naar een gezonde leefstijl. Denk aan BGN Gewichtsconsulent, Sport en VoedingFitnesstrainerPersonal Trainer PRO maar ook de opleiding tot Yogadocent of de cursus Stress- en Slaapmanagement die gericht zijn op je body en mind. 

BEKIJK ALLE OPLEIDINGEN
 

Door Neeke Smit | 02-01-2019


Meer lezen over: