Hoe onderscheid je feiten van fabels over voeding?

10 Oct

Onze toegang tot informatie is vrijwel oneindig. Stel een vraag aan dokter Google en je weet zeker dat je direct antwoord krijgt. Zo ook als het op voeding aankomt. Toch zijn er veel berichten die op het internet circuleren een fabeltje. Het is lastig onderscheid te maken in wat waar is en wat niet. Met onderstaande checklist kan je beoordelen of het artikel enigszins betrouwbaar is.

Wie heeft het artikel gepubliceerd?
Een belangrijk eerste punt is het controleren van de auteur. Door de achtergrond van de schrijver na te gaan, is het een stuk makkelijker om te beoordelen of de informatie betrouwbaar is.

Heeft de auteur een relevante opleiding gevolgd? Is het bijvoorbeeld een onderzoeker of arts? Of is het die gespierde fitnessfanaat die verderop in de straat woont? Misschien heeft de auteur meerdere artikelen gepubliceerd. Controleer dan ook de kwaliteit van die artikelen.

Kijk daarnaast naar de intentie is van de schrijver. Is hij wel zo onafhankelijk? Is het artikel puur geschreven om jou te informeren? Of staat onderaan het artikel een link naar een webshop voor eiwitshakes met alle voordelen van eiwitpoeder? Het artikel wordt in dat geval ook gebruikt voor externe promotie.

Is de informatie betrouwbaar?
Uiteraard is de inhoud van het artikel belangrijk om te controleren. Stel vooral de vraag: waar komt de informatie vandaan? Kun je de gegevens die benoemd zijn controleren? Is er een bronvermelding en kan je de onderzoeken die zijn benoemd terugvinden? Zo niet, zoek dan snel verder naar een ander artikel. Indien je de bronnen kan controleren, kijk hier dan ook kritisch naar. Niet elk onderzoek is even betrouwbaar.

Er zijn verschillende soorten onderzoek die de betrouwbaarheid kunnen beïnvloeden. Een systematische overzichtsstudie of review en meta-analyses van cohort- en interventiestudies zijn het meest betrouwbaar. Reageerbuisstudies, casestudies, observaties en proefdierstudies zijn daarentegen een stuk minder betrouwbaar. Als iets is aangetoond in een reageerbuisje, dan betekent het niet dat dit ook zo werkt voor het menselijk lichaam.

Ook de grootte van de onderzoeksgroep is belangrijk. In het algemeen luidt de regel: Hoe groter de groep, hoe betrouwbaarder de uitkomsten.

Wat is het doel van het artikel?
Sta eens stil bij het doel van het artikel. Is het geschreven om je te informeren, om een discussie op te wekken of om je te entertainen? Het laatste doel is minder betrouwbaar omdat dit vaak de daadwerkelijke informatie verdraait om het interessanter te maken voor de lezer.

Kijk kritisch naar de schrijfstijl. Over het algemeen zijn de meest betrouwbare artikelen het meest genuanceerd. Dus niet ‘oorzaak A leidt tot gevolg B’ maar ‘er is een verband aangetoond tussen oorzaak A en uitkomst B’.

Een goed artikel is objectief geschreven en bevat vooral feiten en geen meningen. Je kan er bovendien vanuit gaan dat een artikel gepubliceerd in een vakblad een stuk betrouwbaarder is dan een artikel in je favoriete roddelblad.

Meer informatie: volg het gratis webinar 'feiten en fabels over voeding’
Bovenstaande punten kunnen je een beeld geven of een artikel wel of niet betrouwbaar is. Dit betekent niet dat als het op alle punten als betrouwbaar overkomt dit ook daadwerkelijk dé waarheid is. Wat wij nu weten over voeding kan over 5 jaar weer achterhaald zijn. Blijf dus vooral kritisch! Wil je meer weten over de laatste feiten en fabels over voeding? 31 oktober worden deze besproken tijdens het webinar ‘feiten en fabels over voeding’.
Registreer je nu voor het gratis webinar Feiten en fabels over voeding
 

Door Fleur Zwetsloot | 10-10-2018


Meer lezen over: