'Het is goed om te blijven leren' - Peter (UWV) deelt zijn ervaring!

06 Aug

Het opbouwen van een carrière maar vooral ook het in beweging blijven is een continue proces. Bij Start2Move stimuleren wij iedereen die zijn of haar carrière (verder) vorm wil geven in sport-, health- en fitnessbranche.

Peter van der Laan is een van onze cursisten die zich via het UWV  heeft ingeschreven voor de opleiding Fitnesstrainer A. Ben je naar aanleiding van zijn verhaal geïnteresseerd om ook te starten of om je verder te ontwikkelen? Neem dan contact met ons op!

‘Het is goed om te blijven leren’

Hoe gaat het en waar sta je momenteel in je carrière?
Met mij gaat het erg goed! Ik ben werkloos en had geen idee welke opleiding ik wilde gaan doen omdat ik te huiverig was om me ergens voor in te schrijven. Het leek mij wel handig om een opleiding te gaan volgen om zo mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Ik besloot te kijken naar mijn hobby's en kwam al snel uit bij fitness. Ik had nog enkele twijfels maar besloot de uitdaging aan te gaan bij Start2Move waarbij ik de medewerking kreeg vanuit het UWV.

Inmiddels heb ik de opleiding Fitnesstrainer A afgerond. Dit was zo’n succes dat ik mij vervolgens direct heb ingeschreven voor de opleiding Fitnesstrainer B en daar nu met veel plezier mee bezig ben. Ik ben heel blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Ik ben gegroeid in de kennis van fitness en door mijn stage vooral ook op sociaal niveau.

Toen jij je via het UWV inschreef bij Start2Move, wat waren je verwachtingen en wat hoopte je te bereiken?
Voordat ik me inschreef bij Start2Move heb ik een kennismaking gehad met de docent, Freerk Twijnstra. Hij is toevallig ook mijn docent van Fitnesstrainer A en B. Bij de kennismaking kreeg ik inzicht in het studieboek en de online leeromgeving (e-Start). Ook werden de examenopdrachten uitgelegd en werd het al snel duidelijk dat Start2Move alle hulp biedt die je nodig hebt. Iedereen kan zichzelf zijn in de groep, dat maakt de sfeer heel aangenaam. De stap zetten bleef spannend maar de drive om van mijn hobby mijn werk te maken overheerste. Het gesprek met de docent heeft mij uiteindelijk over de streep getrokken.

Wat neem je mee?
Inmiddels heb ik de opleiding Fitnesstrainer A succesvol afgerond. De theorie was voor mij het makkelijkste onderdeel, de praktijk vond ik meer een uitdaging.

Tijdens de opleiding betreft een van de opdrachten het organiseren van een groepsles voor medecursisten ter voorbereiding op het praktijkexamen. Het is dus niet zo dat je in één keer voor de leeuwen wordt gegooid. Je krijgt voldoende begeleiding waardoor je zelfvertrouwen groeit en het maken van fouten minder zwaar voelt. Deze praktijklessen heb ik meegenomen naar mijn stage, waar ik nu veel zelfverzekerder voor een groep sta.

Wat heeft het UWV voor jou betekend?
Het UWV had in eerste instantie enige twijfel over mijn keuze. Ik heb vervolgens mijn motivatie voor deze opleiding goed onderbouwd en dit werd gewaardeerd waardoor ik het  voordeel van de twijfel kreeg.  Na het slagen voor zowel het theorie- als praktijkexamen van NL Actief  Fitnesstrainer A was het UWV overstag en mocht ik mij ook nog verder ontwikkelen tot personal trainer (Fitnesstrainer B). Met het diploma van Fitnesstrainer B zijn je kansen op de arbeidsmarkt nog groter. Het UWV heeft me financieel geholpen om mijn carrière vorm te geven en daar ben ik erg dankbaar voor. Ik weet nu wat ik wil en dat is werken als fitnesstrainer of personal trainer.

Hoe belangrijk is ontwikkeling?
Ik ben van mening dat een mens nooit is uitgeleerd. Iedere dag leer je wel weer iets nieuws. Straks als ik klaar ben met Fitnesstrainer B wil ik doorgaan met de cursus Sport en Voeding en de cursus Trainer Senioren. Ik weet zeker dat ik daarna nog veel meer cursussen ga volgen op het gebied van voeding, fitness en coaching. Inzichten en kennis veranderen voortdurend waardoor het goed is om te blijven leren.
 
’Gewoon doen!!’

Wat zou jij alle mensen met ambitie in de fitness-, sport- en/of healthbranche mee willen geven?
Gewoon doen!

Je weet zelf wat je kwaliteiten zijn en waar je wellicht extra hulp nodig hebt. Bij Start2Move is er de docent maar ook een carrièrecoach die je kan begeleiden naar het gewenste diploma.

Wil jij zelf nog iets kwijt?
Start2Move is een aanrader voor iedereen! Ook voor mensen die hun onzekerheden hebben. Start2Move houdt rekening met het individu! Persoonlijk had ik (en soms nog steeds) last van die onzekerheden maar tijdens de opleiding heb ik, mede door de juiste begeleiding door zowel mijn docent als medecursisten, mij hierover heen kunnen zetten. Het heeft wat tijd gekost maar ik ben echt blij met mijn ontwikkeling.  

Tenslotte wil ik als tip meegeven: kies een stageplek bij een fitnesscentrum waar je echt een match hebt. Ervaring opdoen op een plek waar jij je thuis voelt is heel belangrijk in het leerproces en zal jouw ontwikkeling extra stimuleren.

 

Door Danique Aardema | 06-08-2018


Meer lezen over: