Feit of fabel? Verbrand je meer als je niets eet na het sporten?

13 May

Er wordt wel eens gedacht dat je vetverbranding langer doorgaat als je niets eet na inspanning. Dat is ook zo, maar dat betekent niet dat je niets moet eten na je inspanning.

Verhoogde vetverbranding 
Je vetverbranding is niet alleen verhoogd, maar je totale stofwisseling is na een inspanning hoger dan wanneer je niet gesport hebt. Dit effect kan bij hele intensieve of langdurige inspanningen wel meer dan een dag aanhouden. Daarom heb je soms ook flinke honger op de dag ná het sporten. Jouw lichaam is namelijk bezig met herstellen, dit vergt energie en hierdoor verbruik je dus ook vet als brandstofbron.

Wel of niet eten na het sporten?
Om je herstel te bevorderen is het aan te raden om na een inspanning iets te eten. Je doet je trainingseffect namelijk teniet wanneer je dit niet doet. Je kunt het beste eiwitten aanvullen om je spieren te repareren en ook hydraten om de tank voor een volgende training weer aan te vullen. Ook al is het negen uur ‘s avonds of later: aanvullen is beter voor je herstel. Geen zorgen: als je eet blijft je totale verbranding na inspanning alsnog hoger.

Herstel na het sporten 
Omdat je lichaam vet als belangrijkste bron van brandstof gebruikt in rust, zal je ook deze gebruiken om aan de verhoogde energiebehoefte te voldoen. Niet eten zal je herstel negatief beïnvloeden; de juiste voedingsstoffen tot je nemen zorgt ervoor dat je fitter bent tijdens je volgende inspanning en je prestatie verbetert. Heb je een rustige inspanning gedaan waarbij geen spierschade is opgetreden, zoals een half uur wandelen of een uur biljarten, dan heb je geen herstel nodig en kun je rustig pas eten op het moment dat jij daar behoefte aan hebt. 

Bron: Eet als een atleet 

Meer over sport en voeding
Voor elke sporter is gezonde voeding onmisbaar. Je eetpatroon kan je prestaties verbeteren, het herstel bevorderen, maar ook gezondheidsklachten tijdens trainingen en wedstrijden voorkomen. Tijdens de 4-daagse cursus Sport en Voeding krijg je de juiste kennis en praktische handvatten om klanten te adviseren op het gebied van voeding en een gezonde levensstijl, afvallen en het verbeteren van sportprestaties.

Meer informatie

Door Fleur Zwetsloot | 13-05-2019


Meer lezen over: