Duurzaamheid op je bord, wat kun je doen?

26 Jul

Duurzaamheid, een steeds meer voorkomend onderwerp. Wat kunnen wij doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en te zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen ook nog van de planeet kunnen genieten? Een van de mogelijkheden om dit te realiseren is dichterbij dan je denkt, namelijk op je eigen bord.

Maar liefst 20-35% van de milieubelasting en de uitstoot van broeikasgassen komt namelijk door de productie en consumptie van onze voeding. Kortom, hier is veel winst te behalen. Maar hoe doe je dat, duurzaam eten?

Eet minder
Allereerst kan je duurzamer eten door minder te eten, ofwel niet meer dan je nodig hebt. Gezien meer dan de helft van de Nederlanders overgewicht heeft is dit niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor onze eigen gezondheid. Win-win situatie dus.

Kies minder voor milieubelastende producten
Naast minder eten, kan je ook kiezen om te minderen met milieubelastende producten. Vooral dierlijke eiwitrijke producten geven een hoge belasting. Gebruik minder vlees en maak een slimme keus als je wel dierlijke producten gebruikt. Zo geeft de switch van rundvlees naar kippenvlees al een duidelijk verschil met betrekking tot duurzaamheid. Eet maximaal 1x per week vette vis en gebruik niet meer zuivel dan nodig. Vloeibare zuivel zoals melk of yoghurt geeft overigens een lagere milieubelasting dan kaas. Sojadranken hebben een lagere milieuimpact dan melk. Let er wel op dat je een goede vervanging zoekt met voldoende eiwit en calcium. Kies je wel voor dierlijke producten, kies dan voor producten met keurmerken op het gebied van dierenwelzijn, natuur, milieu en herkomst.

Eet plantaardig
Bang dat je door het minderen van dierlijke producten te weinig eiwit binnenkrijgt? Kies volop voor eiwitrijke plantaardige producten zoals peulvruchten en noten. Deze geven een lagere milieubelasting en leveren belangrijke voedingsstoffen.

Drink slim
Gebruik minder zoete dranken en kies vooral voor kraanwater en thee. Ook alcohol heeft een grote milieubelasting. Vanuit duurzaamheid bekeken is kraanwater de beste optie, daarna thee en koffie. Deze hebben een iets grotere impact vanwege het koken van het water en de daarbij behorende energie die daarvoor nodig is.

Eet groenten en fruit van het seizoen
Kies ruim voor aardappelen, groente, fruit en graanproducten. Deze geven een lage klimaatbelasting, watergebruik en landgebruik. Kies hierbij bij voorkeur voor producten uit het seizoen. Door de groente-en fruitkalender te raadplegen weet jij precies welke groente en fruit deze maand de laagste milieubelasting opleveren. En zo eet je nog lekker gevarieerd ook!

Probeer verspilling tegen te gaan
In Nederland verspillen we gemiddeld 41 kg voeding per jaar per persoon. Dit brengt flinke kosten met zich mee, ongeveer €145,- per persoon. Maar dat niet alleen, door minder te verspillen kunnen we 14% van de uitstoot verminderen.  Het verminderen van voedselverspilling levert dus een grote bijdrage aan een duurzaam huishouden. Probeer geen voedsel te verspillen. Koop je eten en drinken op maat, vries producten als brood in, gebruik je restjes en controleer de voorraadkast voordat je boodschappen gaat doen.

Gebruik minder plastic
Plastic bordjes en bestek bij het barbecuën, een plastic rietje bij het drinken, een plastic tasje voor de boodschappen. Samen gebruiken we veel plastic, wat slecht is voor onze planeet. Tijd om hiermee te minderen. Neem je eigen tas mee naar de supermarkt, gebruik drinkflesjes van RVS of glas, koop minder producten in plastic en was een beetje meer af als je gaat barbecuën. Dat scheelt een hoop in de enorme vuilnisbelt aan plastic. Heb je wel een product met plastic gebruikt, recycle deze dan.

Er zijn genoeg opties om de uitstoot aan broeikasgassen en de impact op het milieu te minderen. Welke pak jij op? 

Door Start2Move | 26-07-2018


Meer lezen over: