De gevolgen van een lage energiebeschikbaarheid

16 Apr

Als je voor langere tijd onvoldoende voeding binnen krijgt om aan je energiebehoefte te voldoen, dan is er sprake van een lage energiebeschikbaarheid. Dit wordt Low Energy Availability, afgekort LEA, genoemd. In deze blog lees je over de gevolgen van een lage energiebeschikbaarheid. 

Gevolgen lage energiebeschikbaarheid
Als sporter heb je voldoende energie nodig om de basisfuncties van het lichaam in stand te houden, om de dagelijkse taken te kunnen voltooien én om optimaal te kunnen presteren. Mis je die energie over weken, maanden of jaren, dan gaat het ten koste van één of meer van die factoren. Je wordt dan sneller ziek, je herstelt niet optimaal na trainingen of je krijgt te maken met andere fysieke of psychologische klachten.

Wie denkt dat het risico op een te late energie-inname beperkt blijft tot topatleten, heeft het mis. Juist ook recreatieve sporters lopen hier een risico op, vaak omdat ze willen afvallen door te sporten. Een hardnekkig misverstand is dat een lage energie-inname altijd leidt tot gewichtsverlies. Dit is zeker niet het geval en je doet je lichaam uiteindelijk tekort, omdat deze efficiënter gaat werken met (te) weinig brandstof, waardoor je uiteindelijk niet optimaal kan presteren en herstellen. Ook duursporters lopen een risico op een te late beschikbaarheid van energie, omdat ze juist veel energie nodig hebben. 

Female Athlete Triad (FAT)
De zogenaamde Female Athlete Triad (FAT) heeft als onderliggende basis een lage energiebeschikbaarheid. De FAT is een erkend risico voor de gezondheid van vrouwelijke atleten. Het is een combinatie van een lage energiebeschikbaarheid, een verlaagde botdichtheid en een verstoorde menstruatiecyclus.

Relative Energy Deficiency in Sports (RED-S)
Mannen kunnen ook een te late beschikbaarheid van energie hebben, al zijn de gevolgen voor mannen in de literatuur nog onvoldoende beschreven. De term RED-S, Relative Energy Deficiency in Sports, is om aan te duiden dat het een probleem is die alle sporters tegen kunnen komen en dus niet alleen vrouwen. Een overzicht van de gevolgen van RED-S zie je in de afbeelding. RED-S kun je voorkomen door ervoor te zorgen dat je voldoende energie binnenkrijgt. Bron: Eet als een atleet

Meer informatie over de gevolgen van een lage energiebeschikbaarheid 
Wil je meer weten over de gevolgen van een lage energiebeschikbaarheid en de invloed van voeding op jouw sportprestaties? Schrijf je dan in voor de 4-daagse cursus Sport en Voeding. 

Meer informatie

Door Fleur Zwetsloot | 16-04-2019


Meer lezen over: Sport, Gezondheid, Voeding