De balans tussen belasting en belastbaarheid

07 Mar

Bij blessurepreventie hebben we te maken met twee elementen, namelijk de belasting (exogene factoren) en de belastbaarheid (endogene factoren). Mensen zijn en voelen zich gezond als er sprake is van een optimale verhouding tussen de belasting en belastbaarheid. Bepaalde (over)belasting is noodzakelijk om het lichaam te trainen en om meer weerstand op te bouwen. Als de belasting te hoog is, of de belastbaarheid tekort schiet, worden we ziek of raken we geblesseerd.  

Blessure-oorzaken

Dit gegeven dient in ruim verband als uitgangspunt bij het begeleiden van klanten. Het gaat om allerlei persoonlijke (endogene) gegevens van de gezondheidstoestand waarop factoren als persoonlijke voeding, roken en andere leefstijlfactoren een directe invloed hebben en om allerlei (indirecte) omgevingsfactoren zoals het gezin, de omgeving, de school en het werk.  


 

Deze omstandigheden zijn continu in beweging. Gezondheid is daarom een dynamisch evenwicht tussen de belasting en de belastbaarheid. Het aanpassingsvermogen op belasting is per persoon verschillend en de begeleiding is het spel om de belastbaarheid van de betreffende persoon te verbeteren.

Medical Personal Trainer
Tijdens de 6-daagse Medical Personal Trainer cursus leer je meer over de balans tussen belasting en belastbaarheid. geschikt voor o.a. (ervaren) Fitnesstrainers en Personal Trainers, die meer theoretische kennis en praktische handvatten willen hebben om verantwoord aan de slag te kunnen gaan met klanten met (lichte) fysieke klachten.

Als Fitnesstrainer of Personal Trainer kom je regelmatig in aanraking met klanten met (lichte) klachten, die wellicht onder behandeling zijn of zijn geweest van een fysiotherapeut. Tijdens de cursus gaan we dieper in op het ontstaan van deze klachten en krijg je praktische tips welke handelingen en oefeningen je juist wel, maar ook welke je absoluut niet mag doen. Je leert aan de hand van een gerichte intake en specifieke testen te komen tot een verantwoord trainingsplan voor jouw klant.

MEER INFORMATIE

Door Leon Zielhuis | 07-03-2019


Meer lezen over: