Bewegingsdeskundige (pre)Diabetes 4+


Aantal lesdagen

Geen

Locaties

Geen

Cursusprijs

Gratis 

Vooropleiding

Verplicht

Cursus Bewegingsdeskundige (pre)Diabetes 4+

Deze online NL Actief (voorheen Fit!vak) erkende Specialisatie niveau 4+ richt zich op o.a. Fitnesstrainers, Personal Trainers en Leefstijladviseurs die op een veilige, effectieve manier klanten met diabetes willen begeleiden en trainen. Deze cursus kan worden afgesloten met het hoogste NL Actief erkende certificaat Bewegingsdeskundige (pre)Diabetes 4+.

Alleen al in Nederland zijn er bijna 1 miljoen mensen met diabetes met daarbij een sterk verhoogde kans op hart- en vaatziekten en kanker. De vraag is dan ook niet of, maar wanneer je een keer met deze doelgroep in aanraking komt! Om op een verantwoorde, effectieve wijze met deze doelgroep aan de slag te kunnen, leer je tijdens deze cursus werken met de door TNO ontwikkelde beweegprotocollen rekening houdend met de specifieke kenmerken en behoeften van de klant. 

Voor cursisten die de opleiding Fitnesstrainer B volgen of hebben gevolgd, is het mogelijk om deel te nemen aan het examen NL Actief Bewegingsdeskundige (pre)Diabetes 4+.
 

Inhoud van de cursus Bewegingsdeskundige (pre)Diabetes 4+

Er zal uitgebreid worden ingegaan op preventieve maatregelen (o.a. hanteren beweegnorm, reduceren vetmassa, trainen algemene fitheid) ter voorkoming van het ontstaan van diabetes mellitus type 2.

Een aantal vragen die tijdens deze online cursus aan de orde komen zijn:
  •      Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en 2?
  •      Wat zijn de risico's voor diabetes patiënten met een gediagnosticeerde vorm van diabetes?
  •      Op welke symptomen dien je als trainer alert te zijn als je aan de slag gaat met mensen met diabetes?
  •      Hoe geef ik een gericht voedings- en beweegadvies aan mensen met diabetes? 
  •      Hoe stel ik een intake en testprotocol op voor deze doelgroep?
  •      Welke preventieve maatregelen kun je toepassen bij risicogroepen? (o.a. overgewicht, zwangerschap, ouderen)

De online cursus is gebaseerd op de laatste door TNO ontwikkelde wetenschappelijke inzichten. 
 

Cursusgegevens Bewegingsdeskundige (pre)Diabetes 4+

Toelatingseisen
Voor cursisten die de opleiding Fitnesstrainer B volgen of hebben gevolgd, is het mogelijk om deel te nemen aan het examen NL Actief Bewegingsdeskundige (pre)Diabetes 4+.

Zelfstudie 
De zelfstudie bedraagt 10 tot 15 uur bij deelname aan het NL Actief erkende niveau 4+ examen Bewegingsdeskundige (pre)Diabetes 4+.

Diplomering
Na succesvolle afronding van het theorie-examen ontvang je het hoogste NL Actief erkende certificaat Bewegingsdeskundige (pre)Diabetes 4+. Zie ook kopje "examen" op deze pagina voor verdere toelichting.

Examen

Om het NL Actief certificaat Bewegingsdeskundige (pre)Diabetes niveau 4+ te ontvangen, dient de opleiding Fitnesstrainer B succesvol te zijn afgerond. Het is echter al wel mogelijk deze cursus en het theorie-examen eerder te doen. Het behaalde cijfer voor het theorie-examen blijft 18 maanden geldig. Zodra het Fitnesstrainer B diploma is behaald zal tegelijkertijd het certificaat Bewegingsdeskundige (pre)Diabetes 4+ worden uitgereikt. Meer informatie over o.a. de examendata en - locaties is te vinden op de examenagenda Bewegingsdeskundige 4+. 

NL Actief preventiecentrum worden?

Fitnesscentra die bij NL Actief zijn aangesloten kunnen zich profileren als NL Actief Preventiecentrum. Deze centra gaan een stapje verder dan de reguliere dienstverlening en zijn optimaal ingericht om mensen met specifieke aandoeningen zoals diabetes en obesitas veilig en effectief te begeleiden en te trainen. De bewegingsdeskundigen zijn opgeleid naar het hoogste kennisniveau en werken met programma's en protocollen die bewezen effectief zijn*.

*Het aanvraagformulier NL Actief Preventiecentrum en meer informatie over o.a. het beroepscompetentieprofiel en de beweegrichtlijnen is te vinden op de website van NL Actief.